Fermierii spun că marile companii încalcă dreptul oamenilor de a fi conștienți de ce mănâncă. Ei aduc, totodată, aminte de diferențele uriașe de preț dintre produsele lor și cele făcute industrial.
Nicu Bumb, reprezentantul unei firme de procesare a laptelui din Ibănești, a declarat că, din păcate, din cauza sărăciei, românii cumpără orice la preț redus, fără sa fie interesați de calitate sau de cât sunt de sănătoase produsele alimentare ieftine.
Care e prețul corect în industria laptelui
„Trebuie să înțeleagă consumatorul că dacă nu vom cumpăra românește și produse fabricate cu materii prime românești acești producători vor dispărea în doi-trei ani de zile. Prostia cea mai mare e că lumea nu mai cumpără românește, cumpără adus de dincolo, produs ieftin. Ce înseamnă produs ieftin? Dacă intrați într-un supermarket și găsiți produse cu 7 lei, 12 lei kilogramul, să știți că alea au văzut laptele când au trecut încărcate pe lângă o turmă de vaci. Fiindcă n-are cum. Transportul din străinătate până în România, taxa de raft, taxa de retailer.
Dacă luăm ambalajul, eticheta, înăuntru e gol. Nu știu ce mâncăm din acele produse. Un kilogram de cașcaval e din 11,8 litri de lapte. Un litru de lapte în unitate, cu colectat, cu transport, cu mașini stricate, cu plătit tancuri de răcire, centre de colectare, ajunge la 2,8 lei. Hai să facem un calcul simplu. Fără procesare, fără 198 de oameni angajați, fără energie electrică, fără gaz, fără apă, cât ar veni kilogramul de cașcaval? Dacă le punem pe toate la un loc vă dă o sumă de peste 4 de lei. Asta înseamnă calitate”.
Producătorii avertizează că pe români îi aşteaptă un nou val de scumpiri. Aceştia spun că produsele lactate şi carnea s-ar putea scumpi din nou până la finalul anului.
Unii producători avertizează că lactatele s-ar putea scumpi cu aproximativ 20 la sută, iar carnea de porc cu 40 la sută, până la finalul anului. Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauză că preţul furajelor s-a dublat, iar motorina este cu 3 lei pe litru mai scumpă faţă de anul trecut.
În unele pieţe din Capitală, telemeau veche de oaie costă 42-43 de lei pe kilogram, faţă de 35 de lei cât costa anul trecut. Atenţie, preţurile ar putea continua să crească şi mai mult în perioada următoare.
„Dacă se mai scumpeşte motorina, gazele, curentul, vor mai creşte preţurile. Poate 10- 20%”, estimează un producător de produse tradiţionale.
Procesatorii spun că în ultimul an, carnea de porc s-a scumpit cu peste 40% , iar preţul ar putea să mai crească până la finalul anului.