În timp ce mai marii județului se laudă pe Facebook cu zeci de proiecte pentru extinderea rețelelor de gaze din județul Bihor, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vorbit despre introducerea în circuitul legislativ al proiectului de Hotărâre de Guvern prin care se va interzice montarea centralelor individuale pe gaz. Ministrul a discutat pentru prima dată despre acest proiect la sfârșitul anului trecut.
Ministrul Mediului a declarat zilele trecute că proiectul se află deja în fazele de avizare. „Proiectul de Hotărâre de Guvern este în avizare la minister şi până la finalul lunii (n.red. iunie ) va intra în circuitul de avizare interministerial. Sper sa fie susţinut şi de Guvern şi de celelalte ministere”, a declarat Tánczos Barna, potrivit sursei citate. Inițiativa vine ca o măsură de combatere a poluării. „Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului, substanţele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată”, a explicat ministrul Mediului.
De altfel, măsura anunțată de ministrul Tanczos Barna se află pe agenda europeană și este luată în calcul având în vedere studiile făcute până acum, care ne spun că renunțarea la centralele individuale pe gaz ar reduce considerabil emisiile de carbon și, implicit, poluarea. Decizia de a renunța la centrale este una grea, având în vedere popularitatea lor în rândul consumatorilor casnici. Totuși, ONG-urile de mediu au solicitat deja executivului UE să interzică aceste centrale până în 2025. Această recomandare a venit și de la Agenția Internațională de Energie.