A doua ediţie a campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, desfășurată pe parcursul lunii mai, a luat sfârșit

0
179

În cadrul campaniei „Luna curăţeniei în Bihor” au fost organizate două competiții, „Campionatul Bihorean al Curățeniei” și „EcoProvocarea”. În total, au fost organizate 334 de acțiuni de igienizare în tot județul, la care a participat întreaga comunitate, de la administrație publică locală, biserică, școală, la mediul de afaceri, ONG-uri, cetățeni și presă. „Campionatul Bihorean al Curățeniei” a fost o competiție între unitățile administrativ-teritoriale din județ la care s-au încris 94 de primării (nu au participat comunele Rieni, Lugașu de Jos, Ineu, Finiș, Husasău de Tinca și Șimian). În funcție de cantitatea de deșeuri strânse, vor fi acordate câte 3 premii în fiecare zonă (Locul I -100.000 lei, Locul II – 50.000 lei și Locul III – 30.000 lei). Sumele obținute de primării vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor. Fondul de premiere este de 1.080.000 lei, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 500.000 lei.

„EcoProvocarea” a fost un concurs dedicat tuturor elevilor din județ care s-au înscris în comunitatea de voluntari EcoClub Bihor și au participat la cel puțin două acțiuni de igienizare. 21 de elevi vor câștiga, prin tragere la sorți, câte un voucher în valoare de 500 de lei, plus câte un premiu de 1.000 de lei pentru comunitatea din care face parte. Vor fi extrași câte trei elevi din fiecare zonă de operare a deșeurilor, inclusiv Municipiul Oradea.

În tot județul au fost înființate 123 de comunități de elevi voluntari. 14 din cei 130 de profesori care au coordonat înființarea EcoClub-urilor în școli vor câștiga câte un voucher în valoare de 500 de lei de la firma Benvenuti, sponsor în campania de anul acesta.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 15 iunie, în cadrul unei gale de premiere.

„Suntem convinși că cel mai bun lucru pe care putem să îl facem pentru o gestionare mai bună a deșeurilor este acela de a pune accent și de a investi în educația copiilor noștri. Din acest punct de vedere, rolul școlii este esențial. Mulțumesc, în mod deosebit, profesorilor care s-au implicat, voluntar, în constituirea EcoCluburilor de la nivelul fiecărei școli”, a precizat Mircea Mălan.

„Ne bucurăm să fim parteneri în acest proiect. Aș vrea să subliniez rolul educativ pe care acest proiect îl are, iar implicarea atât de multor copii și cadre didactice în activitățile desfășurate în cadrul proiectului denotă dorința lor de a face o schimbare și demonstrează că sunt create condițiile unui învățământ de calitate în județul Bihor, nu doar în ceea ce înseamnă educație ecologică. Apreciez că suntem pe drumul cel bun”, a declarat Horea Abrudan.

„Prioritatea Ecolect Group este operaționalizarea în integralitate a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Vom încerca să găsim, împreună cu partenerii noștri, soluții pentru valorificarea deșeurilor reciclabile. De asemenea, ADI Ecolect va încerca să fie un partener constant și de nădejde și în ceea ce privește educația”, a precizat noul director executiv al ADI Ecolect, Florin Gontariu. 

Preşedintele ADI Ecolect, Mircea Mălan, a menţionat, pe de altă parte, că anul acesta campania s-a derulat mai bine decât anul trecut. De asemenea, gunoaiele din natură au fost mai puține. „Scopul și rațiunea acestui proiect nu este să adunăm deșeuri. Noi l-am gândit pentru a modifica mentalități și să ajungem la situația în care deșeurile sunt gestionate corespunzător și nu le mai vedem împrăștiate peste tot. Soluția ideală ar fi să nu mai existe deșeuri de colectat de pe nicăieri, dar nu cred că va fi foarte curând prezentă aici”, a menţionat vicepreşedintele CJ Bihor. Potrivit acestuia, pentru anul viitor se are în vedere ca printre criteriile în stabilirea primăriilor câștigătoare să fie gradul de colectare separată a deșeurilor pe teritoriul orașului sau al comunei, între 1 ianuarie și 1 iunie.

„Premiul cel mare l-am câștigat cu toții, județul nostru este mai curat decât era în urmă cu o lună”, a concluzionat Mălan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.