Afișarea literei Z te bagă în pușcărie în Germania

0
410

Semnele de pe mașinile militare au fost folosite de germani în al Doilea Război Mondial. Literele desemnau pe atunci generalii de care aparțineau convoaiele militare: „G” de la Heinz Guderian sau „K” de la Ewald von Kleist. Nu e de mirare deci că landurile Bavaria și Saxonia Inferioară au anunțat sâmbătă că au interzis afișarea publică a simbolului „Z” folosit de armata rusă în invazia din Ucraina, relatează publicația independentă The Moscow Times. Oricine afișează simbolul la demonstrații sau îl pictează pe mașini sau clădiri în semn de susținere pentru războiul lui Vladimir Putin riscă până la trei ani de închisoare sau o amendă. Analistul rus Kamil Galeev susține că „Z” ar putea fi de la „Za pobedy” (Spre victorie) sau „Zapad” (Vest), potrivite cu agresiunea rusă din Ucraina.

G de la Guderian
K de la von Kleist

„Pentru mine este de neînțeles cum acest simbol ar putea fi folosit în țara noastră pentru a tolera această crimă”, a declarat ministrul de interne al Saxonia Inferioară, Boris Pistorius. „Z”, o literă care apare în alfabetul latin, dar nu și în cel chirilic, a apărut pentru prima dată pe vehiculele militare care rulau spre Ucraina, posibil pentru a le distinge de forțele ucrainene și pentru a evita să fie atacate de propriile forțe. Apoi, semnul a devenit un simbol al invaziei adoptat de fanii entuziaști ai lui Putin, fiind de atunci omniprezent pe mașinile de pe străzile Moscovei, pe îmbrăcăminte și pe profilurile rețelelor sociale de pe internetul rusesc – o tendință pe care autoritățile ruse o încurajează. Și în statul german Saxonia Inferioară au avut loc astfel de demonstrații de susținere, a spus Ministerul de Interne al statului. Ministrul Justiției din Bavaria, Georg Eisenreich, a remarcat că libertatea de opinie este „un mare atu”, dar „se termină acolo unde începe dreptul penal”. „Simpatizanții care folosesc simbolul „Z” al forțelor ruse în Bavaria trebuie să știe că ar putea fi pasibili de urmărire penală pentru aprobarea unor acte criminale”, a spus el.

Rușii au și ei semne distinctive pe tancurile și mașinile folosite pentru invadarea Ucrainei, printre care și litera Z, inexistentă în alfabetul chirilic rusesc

„Nu vom tolera încălcări ale dreptului internațional”, a mai spus oficial. Procurorul federal al Germaniei a deschis o anchetă cu privire la crimele de război comise de trupele ruse de la invadarea Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.