„Idioții utili ai lui Putin” în frunte cu marele vinovat Merkel – din presa germană

0
262

„Germania e familiarizată cu partea greșită a istoriei”. Afirmația seacă, dar extrem de tăioasă, deschide un material apărut în publicația germană Politico, în care se pune la zid toată clasa politică germană din ultimii ani, în frunte cu marele vinovat Merkel.

Acea clasă politică despre care se afirmă că a închis ochii la regimul autoritar Putin, iar acum nu știe cum să o dea la întors. Clasa politică germană – „idioții utili ai lui Putin” pune eticheta publicația germană.

„Nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că Berlinul și-a petrecut ultimii 16 ani cu picioarele bine înfipte în partea greșită a disputei privind modul de a trata Rusia” scrie Politico.

„Mai puțin previzibilă a fost viteza cu care Germania și-a abandonat deschiderea față de Moscova în ultimele săptămâni, oprind proiectul controversat Nord Stream 2, trimițând arme în Ucraina, îmbrățișând sancțiuni împotriva Rusiei și chiar anunțând că va începe să pompeze sume substanțiale în propria armată. Cu alte cuvinte, a fost de acord aproape peste noapte să facă tot ceea ce SUA și alți aliați o îndemnaseră ani de zile.
Săptămâni mai târziu, a devenit clar că ceea ce liderii germani încearcă cu adevărat să spună este: Hai să depășim momentul.

Încăpățînarea Germaniei de a conlucra cu liderul rus în ciuda agresiunii sale susținute (o sumă de fapte rele, de la invazia Georgiei până la asasinarea inamicilor din străinătate și crime de război în Siria) a fost o gafă catastrofală, una care îi va aduce lui Merkel un loc în panteonul naivității politice, alături de Neville Chamberlain.

Încet, dar sigur, germanii au început să înțeleagă că poziția tolerantă a lui Merkel față de Rusia – care a atins apogeul odată cu decizia din 2015 de a da undă verde conductei Nord Stream 2, în ciuda anexării Crimeei de către Rusia și a rolului său în războiul separatist din estul Ucrainei – nu doar i-a deschis ușa lui Putin să meargă mai departe, ci l-a încurajat efectiv să facă acest lucru.

Invazia Ucrainei de către Rusia nu duce, totuși, doar la repudierea regimului Merkel, ci a unei întregi generații de politicieni germani din tot spectrul, orbită de nostalgia pentru politicile de destindere din anii 1970 susținute de cancelarul Willy Brandt, care potrivit legendei germane, a dus la sfârșitul Războiului Rece.

Responsabilitatea colectivă a Germaniei este motivul pentru care întorsul foii este mai ușor de spus decât de făcut. Nu există nicio figură asemănătoare lui Churchill în politica germană, care să fi avertizat ani de zile despre pericolul încrederii în Putin. În timp ce Merkel are cea mai mare parte din vina de a fi căzut în capcana liderului rus, adevărul este că întreaga clasă politică a Germaniei este vinovată.

Germania nu va avea nicio credibilitate reală în cadrul alianței transatlantice (indiferent de câte miliarde s-ar angaja să cheltuiască pentru apărare) până când nu își va asuma onest relația Merkel-Putin. După cum Germania știe prea bine, chiar dacă este posibil să ignori un timp istoria, scăpare nu există”, conchid analiștii germani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.