Amenințat cu remanierea, Florin Roman a demisionat din Guvern. Iohannis: Accept demisia!

0
208

Acuzat de plagiat și că și-a trecut în CV o licență la Universitatea Babes Bolyai, deși nu a urmat cursurile universității respective, ministrul Digitalizării, Florin Roman, a demisionat din Guvern. Portofoliul a fost preluat interimar de Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Figură sinistră a PNL, Florin Roman a demisionat din Guvern, după ce s-a făcut de râs cu lucrările sale, studiile și plagiatul.

Președintele Klaus iohannis, aflat la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic, a anunțat că a primit și acceptă demisia lui Florin Roman: „Am primit la Administraţia Prezidenţială demisia domnului ministru Florin Roman. Această demisie va fi acceptată şi voi numi interimar pe domnul ministru Virgil Popescu, până când se stabileşte cine va prelua definitiv acest portofoliu”. El a precizat că va semna documentele când va reveni în țară.
Guvernul anunțase miercuri că premierul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia ministrului Florin Roman și a transmis către președintele României, Klaus Iohannis propunerea ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să asigure interimatul ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului”, a scris Florin Roman pe facebook. Anterior, surse politice declaraseră pentru HotNews.ro că ministrul va demisiona.
Potrivit unor surse politice, premierul Ciucă i-ar fi cerut să-și dea demisia, iar dacă n-o va face i-a spus că va fi remaniat. După acuzațiile de plagiat din lucrarea sa de master, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, a fost implicat într-un nou scandal. El și-a trecut în CV că este licențiat în Științe Economice la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, ale cărei cursuri a scris că le-a urmat între 1992-1996. Rectorul UBB, Daniel David, spune că Roman nu a urmat cursurile acestei universități, ci pe cele ale unui colegiu din Alba Iulia, iar pentru că acesta nu era acreditat a dat examenul de absolvire la UBB.
În privința studiilor sale, Florin Roman a scris în CV următoarele:

  • Universitatea „Titu Maiorescu” București – Facultatea de Psihologie, master Tehnici de comunicare și influență socială;
  • Universitatea „Athenaeum” București, licențiat în Științe Economice, Specializarea Contabilitatea și Informatica de Gestiune (2008-2011);
  • Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, licențiat Științe economice – Specializarea Contabilitate și Gestiune Financiară (1992-1996).
  • „Domnul Florin Roman are o diplomă de absolvire de la UBB, nu diplomă de licență, pe baza studiilor făcute la un colegiu neacreditat aparținând de universitatea din Alba Iulia. Pentru că nu era acreditat, a venit și a dat examenul de absolvire la UBB. Deci are o diplomă de absolvire, nu de licență, de la UBB. Ar fi foarte corect și onorabil ca domnul Roman să corecteze CV-ul”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Situația a fost semnalată de Libertatea, care a scris că politicianul PNL a studiat în acei ani la Colegiul Universitar Economic și de Muzeologie, neacreditat, aparținând de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Cei care urmau cursurile acestui colegiu trebuiau să susțină examenul final la o universitate acreditată, pentru că nici Universitatea 1 Decembrie nu era acreditată, astfel că Florin Roman a dat examenul de absolvire la UBB.
Acesta este al treilea neadevăr descoperit în CV-ul vicepreședintelui PNL, în decurs de 10 zile. Inițial, Florin Roman a spus că nu-și găsește cartea publicată tocmai la Editura Academiei, apoi a recunoscut că n-a scris-o. După aceea a declarat că, de fapt, cartea e un articol, dar nici pe acesta nu l-a găsit. Libertatea a arătat că 10 pagini din 10 verificate din masteratul ministrului cercetării sunt plagiate la literă din lucrarea unui profesor din Timișoara.
Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Digitalizării, liberalul Florin Roman, să-și clarifice situația legată de suspiciunile de plagiat, iar acesta a spus că va face tot posibilul să clarifice lucrurile în cel mai scurt timp, au declarat marți surse guvernamentale. Demisia ar fi un gest onorabil, au spus sursele.
„Este o chestiune de decizie personală și care trebuie să urmeze niște proceduri instituționale cum s-a întâmplat în toate cazurile. Dumnealui (n.a Florin Roman) a zis că va face tot posibilul astfel încat în cel mai scurt timp să-și clarifice situația. Demisia ar fi un gest onorabil. Nu cred că nu va recurge la o demisie onorabilă”, au precizat marți surse guvernamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.