Antreprenorii români nu mai au încredere în autorități

0
184

Gradul de încredere al antreprenorilor în sistemul public, incluzând aici Ministerele Antreprenoriatului și Finanțelor, precum și ANAF și ONRC, a scăzut vertiginos. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de CNIPMMR (Consiliul Național al IMM-urilor din România). Sondajul a fost făcut cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la contextul economic actual și gradul de încredere al IMM-urilor în instituțiile de reprezentare. Analiza a fost realizată în perioada 10.05-18.05.2022, pe un eșantion de 2.835 de antreprenori: 72,5% microîntreprinderi, 17,5% întreprinderi mici și 10% întreprinderi mijlocii.

Referitor la domeniul în care respondenții își desfășoară activitatea, 72,5% sunt din servicii, 22,5% sunt din producție și restul de 5% sunt din domeniul comerțului.

Întrebați dacă în contextul actual, anticipează noi scumpiri ale produselor/serviciilor lor, 92,5% din antreprenori au răspuns: „Da”. Din antreprenorii care au raspuns cu „Da” la întrebarea anterioară, 77,1% vor crește între 10-30%, 14,3% vor crește sub 10% și 8,6% vor crește sub 10%.

Întrebați dacă au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților lor cu 200lei neimpozitabili, în perioada următoare, 47,5% au menționat că „Da”.

La întrebarea: „Care este motivul pentru care nu veți crește salariul angajaților dvs. încadrați cu salariul minim”, antreprenorii au răspuns: Cheltuieli mari cu combustibilul/energia/gazul – 52,5%; Menținerea competitivității în cadrul unor contracte semnate – 45%; Creșteri salariale acordate anterior – 27,5%; Cheltuieli mari cu materia primă – 15%.

Referitor la obiectivele antreprenorilor pe termen scurt, 70% din antreprenori au menționat menținerea activității și a angajaților la nivelul actual, 25% au menționat dezvoltarea activității și creșterea numărului de angajați și restul de 5% vor diminua activitatea firmei.

La întrebarea „Considerați utilă introducerea obligativității înscrierii în Catalogul firmelor și plății unei taxe către o organizație privată (100 de euro/an pentru întreprinderi mari, 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii, 50 de euro/an pentru întreprinderi mici, 20 de euro/an pentru microîntreprinderi, 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale)?”, 97,5% au menționat că „Nu”.

Întrebați dacă consideră utilă introducerea obligativității de a obține un certificat de competențe pentru administrarea propriei activități – contra cost – în primul an de la înființare din partea unei organizații private, 90% din antreprenori au menționat că „Nu”.

Referitor la reprezentarea intereselor și gradul de încredere al antreprenorilor, aceștia au răspuns următoarele (note de la 1 la 5 unde 1 înseamnă cea mai mică încredere și 5 cea mai mare încredere): 45% au cea mai mare încredere în confederațiile patronale; 16,25% au foarte mare încredere în sistemul bancar, 10% au foarte mare încredere în ONG-uri și doar 2,5% dintre intervievați au foarte mare încredere în sistemul public (Ministerul Antreprenoriatului, Ministerul Finanțelor, ANAF, ONRC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.