APP singurul partid prezent la comemorarea celor 4 bihoreni căzuți la Revoluție

0
400

Miercuri, 22 decembrie 2021, s-au împlinit 32 de ani de la ziua maximă a Revoluției din 1989. A fost ziua în care toți românii au ieșit în stradă, iar dictatorul Ceaușescu a fugit. În Oradea și Bihor nu au fost confruntări violente, preluarea puterii de către revoluționari făcându-se pașnic. Totuși, câțiva fii ai Bihorului, tineri aflați în Armată, au fost împușcați: doi la Arad, unul la București și unul la Remeți. An de an ei sunt comemorați ca eroi martiri ai Revoluției, fiind practic cea mai bună aducere aminte a comunității orădene despre acel Decembrie sângeros, încheiat cu executarea Ceaușeștilor, trei zile mai târziu.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, complet izolat în ansamblul manifestării

O gardă de onoare și câteva oficialități, la care s-a adăugat un minim public, au fost prezența din acest an de la mormintele celor patru, din Cimitirul Rulikowski, la orele amiezii. O adevărată surpriză a fost Alianța Pentru Patrie filiala Bihor, care a adus coroane pentru toate cele patru morminte, cum nimeni dintre cei prezenți nu a mai făcut. De remarcat că, deși comemorate de atâtea ori, cele patru morminte nu au fost minim amenajate ca să primească coroane de flori. Nu știm dacă președintele CJ Bihor Ilie Bolojan și primarul Florin Birta, prezenți la ceremonial, au sesizat penibilul acestei situații. Delegația APP, condusă de Lilla Debelka și Cristina Bene, a fost una numeroasă după standardele situației. După câte se pare, acest partid care și-a înscris patriotismul ca valoare principală în programul său, chiar e foarte atent la astfel de manifestări, ieșind în evidență și de 1 Decembrie, când delegația filialei APP a concurat cu cea a PNL atât ca număr cât, mai ales, la mărimea coroanei. Acum, în 22 decembrie, delegația PNL nu a mai existat, acest partid fiind, eventual, reprezentat de președintele CJ Bihor Ilie Bolojan și de primarul Florin Birta. Semnificativ, cei doi au stat în părți diferite, nu unul în apropierea celuilalt. Bolojan părea cel mai stingher, fiind complet izolat de restul grupului de oameni veniți la ceremonie. Lucrurile așa arătau de parcă cei doi tocmai se certaseră. Oricum, nefirească reprezentare a celor două cele mai importante instituții ale orașului și județului.

Cei veniți la comemorarea au fost așezați în fața celor trei morminte grupate, ale soldaților în termen bihoreni, uciși la Arad și București. O slujbă de pomenire a fost oficiată, înainte de depunerea coroanelor.

Lilla Debelka, președinta APP Bihor a fost surprinsă de această situație, fiind indignată de nesimțirea partidelor de la putere, care, în aceste zile sunt mai preocupate de împărțirea funcțiilor, nu de cinstirea eroilor. Eroi care, prin sacrificiul lor suprem, au făcut posibil ca respectivii să beneficieze de o viață liberă, democratică, ce a adus unora ca ei o prosperitate personală la care nu se putea visa înainte de 1989.

Lilla Debelka privind spre mormântul vărului ei Adrian Victor Pușcău, ucis la Arad (mormântul de lângă drapel)

Așa cum observa subprefectul Nándor Botházy, singurul care a ținut un discurs din partea oficialităților, avem obligația de a stabili odată adevărul celor întâmplate, România fiind singura țară unde regimul comunist a fost înlăturat prin violență.

Manifestarea de 22 decembrie, din cimitir, a cuprins și deplasarea la mormântul al patrulea, aflat în cealaltă parte a imensului cimitir Rulikowski. Acest mormânt este și mai impropiu pentru onoruri cu depuneri de coroane decât celelalte. Și poate de aici ar trebui început când este vorba de corecta cinstire a martirilor Revoluției: punerea în valoare printr-o permanentă întreținere și o propice amenajare a locului, ca onorurile aduse să nu fie scăzute de limitarea de spațiu, și condiții demne de primire a omagiilor.

Cristina Bene la depunerea de coroane de la mormântului eroului-martir Neculai Tomozei
Lilla Debelka în fața mormântului inginerului Neculai Tomozei, ucis la Remeți
Alianța Pentru Patrie a depus patru coroane, pentru fiecare mormânt de erou-martir, cum nimeni dintre participanți nu s-a gândit să facă
Alianța Pentru Patrie Bihor a fost singurul partid care s-a gândit să-și cinstească eroii în 22 Decembrie

Să nu uităm că libertatea noastră de azi este datorată și acestor patru eroi de la noi: Adrian Dorin Danșe, soldat în termen ucis la București, în 21 decembrie 1989, Adrian Victor Pușcău, soldat în termen ucis la Arad în 24 decembrie 1989, Cosma Marius, soldat în termen ucis la Arad, în 24 decembrie 1989, Neculai Tomozei, inginer, ucis la Remeți, Bihor, în 24 decembrie 1989. Fie-le memoria binecuvântată!

Doru Sicoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.