Australia îi anulează viza jucătorului sârb de tenis Novak Djokovic și vrea să-l expulzeze

0
189

Guvernul Australian a anulat viza pentru numărul 1 mondial al tenisului Novak Djokovic și intenționează să-l expulzeze, relatează BBC. Novak Djokovic, numărul unu mondial în tenisul masculin, va afla abia luni dacă poate juca la Australian Open sau dacă trebuie să părăsească țara. Anunțul a venit în urmă cu puțin timp, în contextul în care avocații săi au făcut apel la decizia Australiei de a-i refuza intrarea. Viza lui a fost anulată, pentru că toți cei care ajung în această țară sunt obligați să fie vaccinați cu schemă completă. Djokovic a fost interogat și ținut mai multe ore sub pază, apoi dus la un hotel de carantină, în așteptarea expulzării.

Novak Djokovic își periclitează cariera de număr 1 dintr-o prostie

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a transmis deja un mesaj de susținere, pe contul de facebook al Partidului Progresist, pe care-l conduce, mesaj în care confirmă informația că Djokovic va fi trimis acasă din Australia, dar și că decizia va fi contestată. „Tocmai am terminat o conversație telefonică cu Novak Djokovic. I-am spus lui Novak că toată Serbia este alături de el și că autoritățile noastre iau toate măsurile pentru a opri hărțuirea celui mai bun tenismen din lume în cel mai scurt timp posibil. În conformitate cu toate normele dreptului public internațional, Serbia va lupta pentru Novak Djokovic, pentru dreptate și adevăr. Apropo, Novak este puternic, așa cum îl cunoaștem cu toții”, se precizează în mesajul președintelui Serbiei.

Numărul 1 mondial al tenisului masculin, Novak Djokovic, care ar fi primit marţi o derogare medicală pentru a participa la Openul Australiei, a fost blocat miercuri pe aeroportul din Melbourne din cauza problemei pe care o avea cu viza.

Ulterior, au apărut informații pe surse că Guvernul Australiei i-ar fi respins viza chiar înainte ca Djokovic să aterizeze, având în vedere că sportivul nu deține un certificat care să confirme că s-a vaccinat împotriva covid-19, iar în dezbaterile publice s-a remarcat adesea ca un antivaccinist.

Cristian Tudor Popescu, deși un admirator al tenismenului Djokovic, nu a ezitat să-i critice comportamentul antivaccinist, aducând noi informații în acest caz

*Trebuie să înţelegem exact situaţia. Cuvintele „scutire medicală” nu au niciun sens. E absurd. Novak Djokovici nu a pomenit niciodată de vreo afecţiune pe care ar avea-o el şi care nu i-ar permite să se vaccineze. Nu! El a spus foarte limpede, încă din 2020, că nu va accepta niciodată să fie silit să se vaccineze. Din acest motiv, este idolul conspiraţioniştilor antivaccinişti pe reţelele de socializare.    

*De asemenea, tatăl său, Srdjan este un naţionalist feroce, antioccidental, antivaccinist şi care i-a acuzat pe organizatorii de la Melbourne că au introdus obligativitatea vaccinării pentru participarea la turneu ca să-l şantajeze pe Novak Djokovici.  

*Soţia sa, Jelena, promovează pe reţelele de socializare teorii ale legăturii dintre reţeaua de comunicaţii 5G şi COVID-19. Deci de aici vine Novak Djokovici să joace acum, la Melbourne.    

*Ce sens are să discutăm despre scutire medicală? Ce scutire medicală? Acolo sunt patru prevederi, în legea australiană, e vorba de reacţii adverse la o primă vaccinare, care duc la spitalizare sau incapacitare… Care reacţie? Că Djokovic nu s-a vaccinat. Apoi, o afecţiune diagnosticabilă medical acută. Păi, dacă are aşa ceva, atunci se pune problema cum joacă, nu dacă-i vaccinat sau nu. Şi, în sfârşit, o inflamaţie cardiacă în ultimele 6 luni. Să fim serioşi… Mai rămâne una singură şi anume dacă are nişte alergii, intoleranţe la anumite substanţe din vaccinurile aprobate. Păi, dacă are, a făcut vreodată o vorbire Djokovici despre asta?  

*N-ar trebui acum să aibă bunul simţ faţă de locuitorii Australiei, care sunt în proporţie de 90% vaccinaţi, care au trecut prin nişte restricţii crâncene, sute de zile de lockdown, oameni care au suferit chinuri în ultimii doi ani, legat de COVID şi de carantină, şi cărora le-ar datora Novak Djokovici măcar o explicaţie?  

*Însuşi marele Rod Laver a spus lucrul acesta. „Nole e un mare jucător, ar fi o pierdere să nu joace la Melbourne, dar datorează nişte explicaţii. Să ne spună ce problemă are şi de ce nu se poate vaccina”. Or, Djokovici tace mâlc.  

*Ceea ce mă întristează pe mine cel mai tare în toată povestea asta este faptul că dragostea pentru tenis a lui Djokovici, pentru marea performanţă, pentru a fi o legendă a tenisului, pentru a fi cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, toate astea contează mai puţin decât antivaccinismul ăsta al lui, ideile stranii pe care le are în legătură cu apa contaminată care ar putea să fie purificată prin rugăciune şi credinţă, tot felul de astfel de aiureli care vin din zona crepusculară a internetului şi faptul că toate acestea îl fac pe el să refuze vaccinarea…

Având în vedere notorietatea lui Djokovic, discuțiile sunt foarte intense și au rezonanță în plan mondial. Ce nu s-a discutat încă este dacă nu cumva jucătorul sârb riscă să fie respins și de la alte competiții internaționale, pe același principiu. Djokovici își riscă astfel cariera din cauza unei atitudini absurde, care nu are nicio legătură cu tenisul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.