Avioane americane F-16 repoziționate din Germania în România, „pentru a întări securitatea regională”

0
476
U.S. Air Force F-16 Fighting Falcons, assigned to the 480th Fighter Squadron, taxi off at Spangdahlem Air Base, Germany, to participate in a large force exercise within the North Sea airspace, U.K., May 27, 2020. Multiple wings from across U.S. Air Forces in Europe participated in the LFE, demonstrating the U.S. Air Force’s ability to integrate different aircraft. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Melody W. Howley)

Comandamentul european al aviaţiei militare a SUA, cu sediul în Germania, a anunţat vineri că o escadrilă de avioane de vânătoare F-16 va fi mutată din această ţară în România, transmite AFP.

Comunicatul US Air Force nu a precizat numărul de avioane care urmau să aterizeze la baza aeriană de la Feteşti. Efectivele aeriene americane se vor alătura celor italiene deja desfăşurate la baza respectivă şi „vor colabora strâns cu aliaţii din regiunea Mării Negre pentru a întări securitatea regională în această perioadă de tensiuni provocate de desfăşurarea militară rusă în apropierea Ucrainei”, a comunicat comandamentul. Principala misiune a avioanelor F-16 va fi protejarea spaţiului aerian al NATO în apropierea Crimeei, teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014.

Avioane F-16 pe pistă, în Germania

Joi, US Air Force anunţase sosirea în Regatul Unit a unor bombardiere strategice B-52, pentru manevre „prevăzute de mai multă vreme”, iar US Navy – marina militară a SUA – a făcut cunoscută prezenţa în teatrul european a patru distrugătoare, care vor sprijin Flota a 6-a americană. Preşedintele american Joe Biden a trimis circa 3.000 de militari în Germania, Polonia şi România pentru a consolida flancul estic al NATO, în faţa pericolului unei invazii ruse în Ucraina, care pare tot mai ridicat. El urma să participe începând de la ora 18.00 (ora României) la o videoconferinţă cu mai mulţi lideri europeni, printre care și Klaus Iohannis. Rusia efectuează în prezent exerciţii militare comune cu Belarusul, pe teritoriul acestei foste republici sovietice, în apropierea frontierei cu Ucraina. În vecinătatea Ucrainei sunt acum concentraţi circa 100.000 de militari ruşi. Moscova susţine că nu are intenţia de a invada Ucraina, iar Occidentul îşi contină eforturile diplomatice occidentale pentru evitarea unui astfel de scenariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.