Biden îl avertizează din nou pe Putin

0
511
Joe Biden promite să nu abandoneze Europa
Joe Biden promite să nu abandoneze Europa

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a reacționat la decizia Moscovei de a suspenda furnizările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria.

Preşedintele Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor lăsa Moscova să intimideze ţările europene ameninţându-le că le vor priva de resurse energetice, după ce au fost oprite livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria, relatează agențiile de presă. 

„Nu îi vom lăsa să îşi îi folosească rezervele de petrol sau gaze pentru a evita consecinţele agresiunii lor în Ucraina”, a afirmat preşedintele american, precizând că Washingtonul colaborează cu alte țări, „precum Coreea, Japonia sau Qatar pentru a-i ajuta pe aliaţii noştri europeni ameninţaţi de acest şantaj rusesc cu gazele”.

Gigantul rus Gazprom a suspendat miercuri toate livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia, ambele membre ale Uniunii Europene şi NATO, făcând astfel să planeze ameninţarea unei penurii în Europa Centrală şi de Est, dar şi pe întreg continentul european.

„Într-un fel, Rusia se împuşcă în picior” lipsindu-se de veniturile din vânzările de gaze către aceste două state, a comentat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, punând accentul asupra creşterii exporturilor de gaze naturale lichefiate din Statele Unite către Europa „pentru a ajuta la compensarea posibilelor lipsuri”. 

În acest timp, la Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski i-a mulţumit atât preşedintelui Biden, cât şi poporului american pentru ajutor, exprimându-şi speranţa ca Congresul SUA să sprijine rapid suplimentarea de 33 de miliarde de dolari.

„Preşedintele Biden a spus pe bună dreptate astăzi că acest pas nu este ieftin”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său video zilnic. „Dar consecinţele negative ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva democraţiei sunt atât de mari pentru întreaga lume încât, în comparaţie cu acestea, acest sprijin din partea Statelor Unite este necesar. Împreună, putem opri cu siguranţă agresiunea rusă şi putem apăra în mod fiabil libertatea în Europa”.

Din cea mai recentă sumă, 20 de miliarde de dolari vor fi folosite pentru ajutor militar, în timp ce 8,5 miliarde de dolari vor fi furnizate pentru ajutor economic. SUA au promis sau au livrat deja Ucrainei arme şi muniţii în valoare de peste 3,7 miliarde de dolari de la declanşarea invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.