Alte numere de înmatriculare pentru mașini. Despre ce este vorba

0
418

Mașinile cu emisii zero vor primi numere verzi, după ce ordinul comun care reglementează acordarea a fost publicat în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Mediului, într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Așa vor arăta noile numere de înmatriculare

Conform Ordinului comun al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, al ministrului afacerilor interne şi al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi infrastructurii, numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 (mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen).

„Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează. Fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a „numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

Poate merită amintit faptul că, printr-un nou proiect legislativ, se propun mai multe măsuri care să-i responsabilizele pe participanții la trafic și care, pe termen lung, să determine o scădere a numărului de accidente în România. 

În expunerea de motive se spune că România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rată de mortalitate pe drumurile publice (85 de desele la 1 milion de locuitori). 

Poliția Română raportează că prin, sunt: viteză, traversarea neregulamentară a pietonilor, abateri ale bicicliștilor, neacordarea de prioritate, depășirea neregulamentară sau conducerea sub influență alcoolului.

Tot în expunerea de motive se mai spune că că o parte dintre conducătorii auto nu își însușesc o conduită preventivă în trafic și nu dispun de o serie de informații esențiale în vederea formării unor deprinderi menite să gestioneze optim situațiile de risc din trafic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.