Bulgaria: Arși de vii, într-un autocar

0
184
Autocarul plin cu turiști albanezi din Macedonia s-a oprit în balustradele de protecție dintre sensurile de circulație ale autostrăzii bulgare

În lume au fost puţine accidente de autocar cu un număr atât de mare de victime precum cel produs azi noapte în Bulgaria. 45 de oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 7 au fost răniţi. 11 făceau parte din aceeași familie. Autocarul transporta turiști care veneau din Turcia și se întorceau acasă, în Macedonia de Nord, relatează Reuters și BBC. Este cel mai tragic bilanț înregistrat vreodată pe șoselele din Bulgaria.

Autocarul a plecat din Istanbul cu destinaţia Skopje, Macedonia de Nord. Traseul are o distanţă de peste 800 de kilometri. Accidentul a avut loc la ora două noaptea, pe autostrada din Bulgaria, în dreptul localităţii Bosnek. Autocarul, plin cu 52 de oameni, turişti din Macedonia, a ars ca o făclie. Înăuntru erau și 12 copii, printre ei şi doi gemeni. Șoferul a murit pe loc și nu a mai avut cine să deschidă ușile vehiculului. Oamenii veneau dintr-o excursie din Istanbul și mai aveau 200 de kilometri până la destinație, în Skopje.

„Imaginea este terifiantă. Este greu de privit. Cauzele tragediei vor fi stabilite în timpul investigaţiei. Nici nu se poate privi. Oamenii sunt unul peste altul, făcuţi scrum”, de declarat ministrul de Interne bulgar, Boyko Rashkov.

Autocarul care a luat foc făcea parte dintr-un convoi de patru. Toate se întorceau de la Istanbul către Skopje. Cel în cauză s-a lovit de parapetul din dreapta autostrăzii pe care circula, ricoșând în cel din stânga, aflat în centrul autostrăzii. De ce a ars totuși autocarul, nu se cunoaște deocamdată. Cei care s-au salvat sunt cei din spatele autocarului, care au spart parbizul spate și au reușit să iasă înainte ca flăcările să-I înghită.

Poliţiştii macedoneni au descins la sediul companiei de transport căreia îi aparţineau autocarele şi încearcă să afle orice informaţii care pot ajuta în anchetarea tragediei. Autocarul nu era înregistrat pentru călătorii internaționale, spun oficialii nord-macedoneni. Doar şapte persoane au supravieţuit infernului din autocar. Bulgaria și Macedonia de Nord au declarat trei zile de doliu național. 

Accidentul s-a petrecut la primele ore ale zilei de marți, 23 noiembrie

Între timp, rudele pasagerilor au ajuns în Bulgaria. Guvernul de la Sofia le-a permis să intre în țară fără să arate vreun certificat sanitar.

„Nepotul meu era în Turcia, am început sa caut informații pe internet, am sunat 3-4 ore la firma de transport, dar nu am primit nicio informație”, povestește un bărbat.

Un procuror bulgar dă vina pe șofer, care nu ar fi cunoscut drumul și ar fi lovit un zid de protecție. El a spus că este posibil ca șoferul să fi încurcat drumul. Și-a dat seama prea târziu și ar fi încercat să întoarcă brusc, moment în care autocarul a lovit parapetul. Acea bucată de autostradă unde a avut loc accidentul este una dintre cele mai periculoase secțiuni de drum din Bulgaria.

Rămâne întrebarea de ce a explodat vehiculul de la un accident obișnuit. Anchetatorii au speculat că la bord erau și substanțe foarte inflamabile.  

Izbitura autocarului a distrus ambele șiruri de balustrade de pe centrul autostradei
Carcasa calcinată a autocarului, cu cadavrele carbonizate au fost imaginea de coșmar pe care au găsit-o pompierii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.