Ce riscă Daniel Horodniceanu după ce a încercat să intimideze polițiștii care l-au oprit în trafic, VIDEO

0
119

Daniel Horodniceanu riscă să rămână fără funcția de conducere din CSM și chiar să piardă mandatul de membru al Consiliului dacă raportul Inspecției Judiciare va arăta că a comis o abatere disciplinară.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a demarat verificări privind o eventuală abatere disciplinară, după ce Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al CSM, a fost înregistrat în timp ce încerca să intimideze doi agenți de poliție care l-au oprit în trafic. 

Inspectorul care face verificările va stabili dacă Daniel Horodniceanu a comis o abatere disciplinară, iar ulterior, pe baza unui raport, Secția pentru Procurori în materie disciplinară a CSM va decide sancțiunea, dacă este cazul. Pedepsele pentru abateri disciplinare variază de la avertisment, diminuarea salariului pe o anumită perioadă, retrogradarea din gradul profesional deținut până la excluderea din magistratură. Decizia finală aparține însă instanței de contencios, în acest caz fiind vorba despre Înalta Curte de Casație și Justiție.

În ceea ce privește funcția de vicepreședinte al CSM, revocarea se poate aplica în caz de neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor, la propunerea unei treimi din numărul membrilor CSM și prin votul majorității plenului, în prezenţa a cel puţin 2/3 dintre membrii săi. Până la închiderea ediției, plenul CSM nu a dezbătut acest subiect în ceea ce îl privește pe Daniel Horodniceanu, potrivit informațiilor „Adevărul“.

Totodată, legea dă posibilitatea ca un magistrat să poată fi suspendat din funcție pe durata verificărilor, ceea ce ar atrage automat și suspendarea din funcția de membru al CSM în acest caz. Nu în ultimul rând, cea mai dură sancțiune care s-ar putea aplica în cazul fostului șef al DIICOT ar fi excluderea din magistratură. 

De altfel, Sindicatul Național al Polițiștilor a cerut demiterea lui Horodniceanu de la CSM, abordarea acestuia în discuția cu polițiștii fiind catalogată drept greșită și de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ulterior, magistratul a transmis că a fost oprit de polițiști fără să fi încălcat legea, catalogând acțiunea acestora drept „o scenetă bine pusă la punct”. Procurorul susţine că a fost provocat să reacţioneze astfel de faptul că poliţiştii pretindeau că nu îl cunosc, dar menționează și anumite probleme personale.

„Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care, fie ea și provocată, o regret sincer, subiectul conține și tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer“, a afirmat fostul şef al DIICOT, pentru Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.