În paralel cu continuarea pregătirilor ruse la granița cu Ucraina, un dialog intens are loc între Vladimir Putin și liderii europeni. Deocamdată fără prea multe rezultate concrete, însă pe plan intern întâlnirile sunt prezentate ca succese. La fel și în Ungaria.
La începutul acestei luni, pe 1 februarie, Viktor Orban se întâlnea la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. Vizita avea loc în contextul creșterii tensiunilor dintre NATO și Rusia privind chestiunea Ucrainei și a poziției NATO în Europa.
Opoziția ungară a cerut în repetate rânduri amânarea întâlnirii, până la dezamorsarea tensiunilor. Premierul ungar a refuzat acest lucru, iar ministrul de externe Peter Szijjarto insista că temele discuțiilor vor fi doar cooperarea economică și energetică.
Nici pe plan extern vizita nu era privită cu ochi buni. Era perioada când Parlamentul European trimitea o delegație în Ucraina, pentru a transmite solidaritatea UE și a reprezenta o poziție unitară în această chestiune. Tocmai în ziua discuțiilor Orban-Putin, delegația urma să se întâlnească cu premierul ucrainean Denis Smihal. Înaintea plecării delegației, Nathalie Loiseau, președintele subcomisiei pentru securitate și apărare declara că este important ca mesajele Uniunii Europene să fie consistente.
„Putin încearcă să ne divizeze, ieri de exemplu s-a întâlnit cu firme italiene. Ne va testa în continuare”, a spus Loiseau, dar a formulat și mai concret: „Sper sincer că Viktor Orban este conștient de miză și va promova mesajul unității europene.”
La conferința de presă de după întâlnirea cu Vladimir Putin, Viktor Orban aducea un element nou, spunând că vizita lui a fost o misiune de pace, notând că diferențele între punctele de vedere sunt substanțiale, întrucât revendicările ruse de securitate și dispoziția NATO de a le respecta sunt departe una de alta.
Câteva zile mai târziu, într-un interviu acordat presei ruse, ministrul de externe Peter Szijjarto declara că nu este nevoie de mediere.
„Nu este nevoie de mediere și vă spun de ce. Președintele Biden și președintele Putin au discutat deja de două ori. Sper că vor continua. Le cerem să continue. Înțeleg că președintele Macron a discutat cu președintele Putin de două ori în 4 zile.”
Interpretarea vizitei lui Orban la Moscova s-a schimbat însă substanțial în ultimele zile. Într-un video postat pe rețelele de socializare, ministrul de externe prezenta vizita ca „o misiune de pace reușită”, care a fost urmată de vizita președintelui Macron la Moscova, apoi de cea a premierului britanic, va urma cea a cancelarului german. Ne bucurăm deci, a spus Szijjarto, că misiunea de spărgător de gheață a premierului ungar a avut succes, iar acum liderii europeni vin unul după altul la Kremlin.
Dacă Orban, conform retoricii oficiale ungare, a deschis calea liderilor occidentali către Kremlin, se pare că această cale nu este totuși comună. Trimiterea de trupe NATO în țările aliate este în primul rând un mesaj de unitate și poziție comună. Ungaria însă se distanțează din nou de această imagine, refuzând prezența forțelor NATO în țară. Argumentul fiind un mesaj de forță pentru alegătorii ungari înainte alegerilor din aprilie.
„Avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, care este armata ungară. Iar forțele armate ungare sunt pregătite să garanteze securitatea țării, deci nu avem nevoie de noi trupe pe teritoriul Ungariei”, a declarat Szijjarto pentru Euronews. Rolul lui Viktor Orban în criza ruso-ucraineană.
Balasz Barabas, RFI