Ceremonial militar-religios la Oradea de ziua Victoriei Revoluției

0
111

Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății a fost marcată, ieri, la Oradea, evenimentul desfășurându-se la mormintele eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989 din Cimitirul Municipal „Rulikowski”.

La evenimentul organizat în Oradea, ieri, au luat parte reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, cadre militare active, în retragere şi în rezervă, membri ai Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Oradea şi rude ale celor patru eroi.

Ceremonialul militar religios s-a desfăşurat în Cimitirul Municipal „Rulikowski”, la mormintele eroilor: slt. Adrian Victor Puşcău, slt. Marius Cosma, slt. Damşe Adrian Dorin, precum şi la mormântul eroului Tomozei Neculai. Festivităţile au debutat cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României.

A urmat o slujbă de pomenire la mormintele sublocotenenţilor post-mortem Puşcău Adrian Victor, Damşe Adrian Dorin şi Cosma Marius, oficiată de preotul capelan al Penitenciarului Oradea. După alocuţiuni, ceremonialul a continuat cu depuneri de coroane, jerbe şi flori la mormântul inginerului Neculai Tomozei, evenimentul încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.

Bihorul are patru eroi-militari căzuţi în acele zile, cu toţii în alte oraşe. Marius Cosma era soldat la o unitate militară din Arad, avea 19 ani, şi abia terminase liceul. A fost găsit mort împuşcat în frunte, îmbrăcat în uniformă de căpitan. Împrejurările nu au fost elucidate. Astăzi, o stradă din Oradea îi poartă numele. Adrian Damşe era şi el tot soldat, avea 19 ani, şi făcea armata în Bucureşti, la trupele de securitate. Adrian a fost împuşcat în gât în timp ce apăra clădirea fostului Comitet Central al PCR. Victor Puşcău avea 20 de ani şi era tot militar în termen, în Arad, fiind împuşcat în apropierea cazărmii pe care o apăra. Inginerul Neculai Tomozei a murit pe 23 decembrie în apropierea localităţi Remeţi, într-un accident auto. Inginerul fusese trimis de către apărătorii Primăriei din Bratca să aducă muniţie de la militarii care apărau barajul Leşu, crezând că vor avea de-a face cu teroriştii. Pe drum, inginerul a intrat cu maşina într-un autocamion de transportat buşteni cu care localnicii blocaseră drumul, răsturnându-se în prăpastie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.