Ciucă: Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi ca minoritatea ucraineană din România

0
338

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că unul dintre subiectele discuțiilor pe care le-a avut la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski a fost cel referitor la drepturile minorității române din Ucraina. „Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România”, a spus Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă discutând cu președintele Volodimir Zelenski

Despre românii din Ucraina, Ciucă a spus că aceștia își fac datoria față de Ucraina.

  • „Am subliniat că ei sunt cetățeni ucraineni, ei își fac datoria față de țara lor și de asemenea că trebuie să beneficieze de sprijinul autorităților, instituțiilor ucrainene pentru tot ceea ce înseamnă păstrarea identității de limbă, identității culturale și acest aspect îl facem și noi cu minoritatea ucraineană.”, a spus Ciucă.

Despre situația refugiaților ucraineni, premierul a spus că de la începutul invaziei Rusiei, 860.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița României, dintre care peste 80.000 au decis să rămână în România.

Ciucă le-a mai transmis premierului și președintelui Ucrainei că România are 45 de școli în limba ucraineană, 7 licee în care se predă în limba ucraineană și peste 1600 de copii ucraineni înscriși în școlile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.