Consilierii județeni au votat, săptămâna trecută, indicatorii tehnico – economici pentru Parcul Industrial Șteoi. Studiul de fezabilitate a fost realizat de primărie, iar amplasamentul a fost preluat de Consiliul Județean Bihor pentru a continua investiția.
„Vom putea organiza procedura de licitație în perioada imediat următoare pentru selectarea unui constructor, valoarea întregii investiții ridicându-se la 5,6 milioane de euro, fără TVA. Lucrările sunt estimate la o perioadă de 6 luni. Dacă în toamna acestui an vom avea un contract de execuție semnat, înseamnă că în primăvara anului viitor vom putea deja să scoatem la licitație primele parcele”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor. Potrivit instituției, lucrările presupun: amenajarea accesului, asigurarea rețelei de străzi interioare, asigurarea alimentării cu apă, montare post de transformare, asigurarea cu energie electrică de joasă tensiune a parcelelor, realizarea iluminatului public. Statutul de parc industrial va fi obținut de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea. „Un avantaj pentru acest parc va fi conectarea la rețeaua de gaz a orașului Ștei. Lucrările de realizare a acestei rețele vor începe până la sfârșitul acestui an, pe baza contractului de concesiune încheiat de primărie și concesionar. În toamna anului viitor amplasamentul va fi racordat la gaz. Acest parc va fi o ancoră economică pentru reindustrializarea zonei. Din primăvara anului viitor vom organiza licitații pentru concesionarea parcelelor din parc”, a precizat Bolojan, într-o postare pe Facebook, la începutul lunii mai.
Președintele CJ Bihor a declarat, în urmă cu câteva luni, că județul Bihor va avea o rețea care va cuprinde peste 50 de hectare de parcuri industriale, până în 2023. „Obiectivul principal pentru orice comunitate este să existe o viață mai bună pentru cât mai mulți locuitori din acea comunitate. Acest obiectuv este legat de dezvoltarea economică, care este o condiție de bază a prosperității. Iar creșterea economică o fac oamenii și companiile, dar și noi ca autorități publice avem responsabilități să creăm condiții ca oamenii și companiile să genereze o creștere economică cât mai rapidă”, a declarat Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă. Parcurile sunt construite la peste 40 de kilometri de Oradea, pentru a duce locuri de muncă în zonele de unde naveta spre oraș este problematică. Președintele CJ Bihor spune că au fost identificate amplasamente ieftine, cu acces bun la rețeaua de drumuri națională sau județeană, aproape de zone cu număr important de locuitori (30.000 – 40.000 de oameni). Terenurile pe care se vor amenaja parcurile au fost puse la dispoziția Județului, gratuit, de către primării, care sunt partenere în acest proiect. Astfel, orașele Aleșd, Beiuș și Ștei au dat deja terenurile, aflate acum în proprietatea CJ Bihor, urmând ca Marghita să pună și ea la dispoziția CJ un teren care a fost declarat fezabil de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, instituția care gestionează toate parcurile industriale din județ. Finanțarea pentru realizarea acestor parcuri va fi asigurată din fonduri europene.
În județ, parcuri industriale funcționale sunt la Oradea, Tileagd, Salonta și Mădăras. CJ Bihor lucrează cu Primăria Salonta pentru a asigura accesul la parcul din localitate, având în vedere că în prezent se poate ajunge în parc doar prin oraș. La Tileagd sunt concesionate cel puțin 3 parcele, iar ALDO repetă licitațiile lună de lună, pentru a atrage mai mulți investitori. La Săcueni, unde s-a început lucrul la parcul industrial în mandatul trecut, există, potrivit lui Bolojan, probleme cu terenul care nu ar fi fezabil pentru o astfel de investiție, deoarece nu are acces la utilități.