Copiii Kremlinului s-au bucurat de vieți luxoase în Europa de Vest și SUA, în timp ce părinții lor se revoltă împotriva Occidentului – CNN

0
167

Lumea lor este o lume a avioanelor private, a apartamentelor luxoase din Paris, a vacanțelor la schi în Austria și a studiilor la universități de elită din Londra și New York. Celebrul post de televiziune CNN ne face cunoștință cu copiii de la Kremlin.

Elizaveta Peskova Foto: Captura Instagram

Un paradox care atrage imediat atenția este că, în timp ce părinții lor se revoltă în mod public împotriva Occidentului, copiii lor cresc în aceleași țări ale căror societăți pretind că le resping.

„Este în mod evident o ipocrizie extremă”, a declarat Daniel Treisman, profesor specializat în politica rusă la Universitatea din California, Los Angeles, pentru CNN.

„Este posibil ca ei nici măcar să nu vadă o contradicție”, a spus Treisman. „Ei cred că există această competiție între SUA și Rusia, dar de ce ar trebui ca acest lucru să afecteze planurile educaționale ale fiicei lor? Sau unde își au castelele?”, spune el.

Putin însuși i-a atacat pe rușii care s-ar putea alinia „mental” cu Occidentul într-un discurs de luna trecută, acuzându-i că se cred parte a unei „rase superioare” și că lucrează cu „Occidentul colectiv” pentru un singur scop: „distrugerea Rusiei”.

„Poporul rus va fi întotdeauna capabil să distingă adevărații patrioți de gunoaie și trădători și pur și simplu îi va scuipa ca pe un țânțar care a zburat accidental în gură”, a spus Putin.

Vladimir Putin si Alina Kabaeva Foto: kremlin.ru

Familia lui Peskov

Una dintre primele familii ale presupusei corupții și ipocrizii rusești este cea a lui Dmitri Peskov, adjunctul șefului de cabinet și purtător de cuvânt principal al lui Vladimir Putin – un rol care îl transformă în cel mai tare megafon al lui Putin, unul care aproape zilnic transmite vitriolul dur al președintelui rus împotriva Occidentului.

Statele Unite l-au sancționat recent pe Peskov, pe soția sa și pe cei doi copii adulți (din două căsătorii anterioare), declarând că familia duce „un stil de viață luxos, care nu se potrivește cu salariul de funcționar public al lui Peskov și care este probabil construit pe averea obținută în mod ilicit din legăturile lui Peskov cu Putin”.

Cel puțin doi dintre copiii săi au fost crescuți în mare parte în Europa de Vest înainte de a se întoarce la Moscova la vârsta adultă.

Peskov – care a deținut acest rol din preajma lui Putin timp de aproape un deceniu și care ar fi câștigat 173.000 de dolari în 2020 – a fost văzut purtând un ceas de firmă de 600.000 de dolari și a mers într-o lună de miere care a inclus un iaht de aproximativ 430.000 de dolari pe săptămână în largul coastei Sardiniei, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție fondată de liderul opoziției ruse încarcerat Alexei Navalny.

Dmitri Peskov și fiica sa (Twitter)

Pe baza înregistrărilor de proprietate, a postărilor de pe rețelele de socializare și a bazelor de date cu încălcări ale regulilor de circulație, Fundația Anticorupție a dezvăluit, de asemenea, că soția, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de mai multe milioane de dolari în întreaga lume – inclusiv în Rusia și Franța – o etalare a bogăției în contrast puternic cu cele aproape 20 de milioane de ruși care trăiesc în sărăcie.

Bogăția uluitoare, dar aparent inexplicabilă, a acestor familii din lumea lui Putin, spun experții, se reduce la un singur concept: cleptocrația.

Averea acumulată de cleptocrații ruși este frecvent cheltuită în economiile occidentale.

„Ei vor să trăiască în Occident pentru că cele mai bogate țări din lume sunt în Occident. Centrele uimitoare de cultură se află în Occident”, a declarat Treisman.

„Dar, în plus, țările occidentale au un stat de drept mult mai sigur decât Rusia. Așadar, dacă reușesc să ducă o mare parte din banii lor în Occident, se pot simți mai în siguranță”, adaugă el.

Fiica de 24 de ani a lui Peskov din a doua căsătorie, Elizaveta Peskov – ale cărei postări picante pe rețelele de socializare au devenit adesea hrana tabloidelor rusești și europene – nu s-a ferit de lumina reflectoarelor sau de controverse, cum ar fi atunci când ar fi declarat la o televiziune rusă că se simte „mai bine în mediul european” și a numit sistemul de educație din Rusia un „adevărat iad”.

Mai recent, ea a contrazis declarațiile publice ale tatălui său, postând pe Instagram „nu războiului”, sloganul folosit de rușii care se opun războiului din Ucraina. Postarea a fost distribuită de postul rusesc TV Rain, dar a fost retrasă rapid.

În copilărie, Peskova ar fi urmat cursurile Ecole des Roches din afara Parisului – unde taxa anuală de școlarizare reprezintă aproximativ un sfert din salariul tatălui ei, iar activitățile extracurriculare includ cursuri de aviație.

Peskova și-a continuat educația pariziană cu un stagiu la Louis Vuitton și o diplomă în marketing la o școală de afaceri franceză. Ea a făcut chiar și un stagiu pentru Parlamentul European.

Polina Kovaleva, fiica iubitei lui Lavrov (Instagram)

Familia și apropiații lui Serghei Lavrov

Ministrul de externe Serghei Lavrov, care a făcut apel la o ordine mondială „post-Occident” în 2017, și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York.

Chiar și fiica presupusei iubite a lui Lavrov pare să beneficieze de poziția sa influentă: Ea a postat fotografii cu ea pe iahtul, în stațiunea de schi austriacă și în vila de pe plajă a unui oligarh bogat, potrivit Fundației Anticorupție.

Polina Kovaleva – pe care guvernul britanic o numește „fiica vitregă” a lui Lavrov, chiar dacă acesta nu este căsătorit oficial cu mama sa – deține un apartament de 5,8 milioane de dolari într-unul dintre cele mai scumpe cartiere din Londra, potrivit sancțiunilor recente impuse împotriva ei.

Fundația Anticorupție a dezvăluit că Kovaleva a cumpărat apartamentul din Kensington când avea 21 de ani. Apartamentul se află la câțiva pași de Imperial College, pe care ea l-a și frecventat.

Fiica mult mai puțin vizibilă a lui Lavrov, Ekaterina Vinokurova, acum în vârstă de 39 de ani, a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a locuit timp de 17 ani, înainte de a-și obține diploma de absolvire la London School of Economics. Atât Kovaleva, cât și Vinokurova au fost sancționate recent de Regatul Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.