USR îl vrea pe Cristi Danileț la CCR, în locul lui Dorneanu, „omul propagandei Sputnik”

0
165

După eliminarea lui Dacian Cioloș din fruntea ei, USR a intrat într-un con de umbră, neavând vreo valoare în opoziție. Dar iată că lucrurile vin în favoarea celor de acolo, într-un caz „juridic”. Astfel, contestatul judecător Cristi Danileț, karateka centură neagră, a devenit propunerea USR pentru Curtea Constituțională (CCR), în locul vechiului pesedist Valer Dorneanu, al cărui mandat la CCR expiră în luna iunie.

Judecatorul a precizat că este deținător de centură neagră: „practicant de arte martiale, KARATE TRADITIONAL: obtinut centura neagra 1 DAN la data de 1.12.1996 in stilul Shotokan-Fudokan”

Potrivit unui comunicat al USR, Dănileț „este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiția”.

De asemenea, Uniunea Salvați România susține că actualul președinte al Curții Constituționale, Valer Dorneanu, fost membru PSD, este „omul propagandei Sputnik”.

Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru

„CCR are nevoie de un judecător liber, independent și proeuropean, nu de Valer Dorneanu, omul propagandei Sputnik. USR consideră că omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituțională, democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului, independența Justiției este Cristi Danileț” – mai afirmă cei din USR.

Cristi Danileţ, exclus din magistratură

În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Danileţ, care a fost și orădean vreme de mai mulți ani, susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate pe TikTok, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată, mai precis la practicarea artelor marțiale.

În 14 decembrie, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ.

Atât Comisia Europeană, cât și Ambasada SUA în România s-au declarat „îngrijorate” de măsurile disciplinare care s-au luat împotriva lui Danileț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.