De ce mesajele video ale lui Zelenski au stârnit în toată lumea empatie pentru Ucraina. Analiza războiului PR împotriva Rusiei.

0
577

Autenticitate, conexiune cu oamenii din online, promptitudine – sunt trei lucruri care au contribuit la impactul transmisiunilor video făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe rețelele sociale, explică Anjana Susarla, expertă în digital și social media și profesoară la Univeristatea Michigan, SUA, într-un articol publicat de The Conversation.

Celebrul selfie de după începerea invaziei rusești în Ucraina, în care președintele Zelenski își asigură compatrioții că este la post, împreună cu miniștrii săi. S-a dovedit o extraordinară soluție de Public Relations

Specialista în social media spune că mesajele video ale lui Zelenski sunt cele care au transformat instantaneu conflictul pornit de Rusia împotriva Ucrainei într-un război personal, stârnind empatie la nivel global și atrăgând populația lumii de partea Ucrainei. „Suntem aici. Nu ne predăm”, a spus Volodimir Zelenski în fața camerei telefonului mobil, în 25 februarie, a doua zi de război. Capitala Kiev începuse deja să devină zona zero de război, pe măsură ce soldații ruși se apropiau de oraș. Clipul, postat pe Twitter, a strâns peste 3 milioane de vizualizări doar în prima oră și a fost parte dintr-un efort de a mobiliza opinia publică împotriva acțiunilor Rusiei de invazie a țării sale. Și a funcționat!

Președintele Zelenski, transformat din actor în politician, a reușit să-i convingă pe liderii europeni să ia atitudine: au trimis armament Ucrainei, au interzis publicații media de propagandă rusă, precum Sputnik și Russia Today, au exclus Rusia din spațiul aerian și au blocat tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei.

Cum au reușit clipurile video ale lui Zelenski, filmate cu un iPhone și postate pe Facebook, Instagram, Telegram și Twitter să miște întreaga lume și să o facă să empatizeze cu Ucraina și să protesteze față de Rusia?

Anjana Susarla, expertă în digital și social media și profesoară la Univeristatea Michigan, SUA, a analizat două filmări postate de Zelenski online în zilele de 25 și 26 februarie și arată principalele trei motive pentru care acestea, dar și celelalte au transformat războiul în ceva extrem de personal pentru fiecare dintre cetățenii lumii.

Anjana Susarla, profesoară la Univeristatea Michigan, SUA


Autenticitatea mesajului

Filmarea din 25 februarie, târziu, în noapte, îi arată pe Zelenski și pe oamenii din cabinetul său lângă felinare, pe o stradă din Kiev. Președintele vorbește direct în cameră, fără promptere sau orice alt accesoriu oficial la vedere. La un moment dat, prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, care stă în spatele lui Zelenski, îndreaptă spre cameră ecranul telefonului său, pentru a arăta data și ora la care are loc înregistrarea. Într-o perioadă în care mulți dintre noi ne-am filmat singuri cu telefonul, cu camera de selfie, ori am participat la discuții video online cu membrii familiei, normalitatea scenei, în contrast cu gravitatea înspăimântătoare a mesajului – „Suntem aici, soldații noștri sunt aici, cetățenii țării noastre sunt aici” – întărește autenticitatea discursului său.

Conexiune cu audiența

Rețelele sociale amplifică vizibilitatea unui mesaj când utilizatorii se simt conectați în mod personal cu conținutul, spune Anjana Susarla, transformându-i în formatori de opinie. „Este exact efectul pe care îl caută companiile atunci când postează un mesaj pe rețelele sociale pentru a prezenta un produs nou sau altceva”, explică experta.

O cercetare pe care a realizat-o aceasta anul trecut arată că postările din online ale companiilor au mai multe șanse să influențeze consumatorii atunci când utilizatorii preiau la ei pe pagini mesajele brand-urilor. De exemplu, Starbucks a avut succes în a-i determina indirect pe tinerii influenceri să reposteze fotografiile cu logo-ul sirenă al companiei de pe paharele de cafea.

„Mesajul lui Zelenski scoate în evidență unitatea poporului său, iar simțul solidarității a creat o conexiune cu mulți dintre cei care i-au urmărit clipurile video. Și cu un mesaj direct și convingător, postările au ajuns la un public variat și au umanizat acest conflict”, explică Susarla.

Promptitudine

Apelul lui Zelenski pentru ajutorul poporului ucrainean, în timp ce țara era bombardată, a fost cât se poate de urgent. Asta i-a făcut instant pe utilizatori să devină parte în cauza sa și să facă presiuni pentru a-l ajuta în respingerea invaziei ruse, spune experta, pentru The Conversation.

„Am nevoie de muniție, nu de transport”, le-a spus Zelenski oficialilor Statelor Unite, când aceștia s-au oferit să-l scoată din Ucraina. Cercetările arată că mesajele care par urgente au mai multe șanse să provoace un răspuns sau o reacție emoțională, ceea ce duce la creșterea numărului de oameni care distribuire respectiva postare.

„Acesta este modul în care activiștii strâng bani pentru victimele unui dezastru”, explică Anjana Susarla. În doar câteva zile, hashtagul „#standwithukraine” (eng. „alături de Ucraina”, n.r.) a devenit viral. Ucraina a strâns până acum 22 de milioane de dolari în criptomonede, potrivit New York Times. Practic, spune profesoara universitară, mesajele postate de Zelenski au fost esențiale în crearea unei armate de utilizatori de social media care au împărtășit detalii despre strângerile de fonduri și despre organizațiile care îi pot ajuta pe ucraineni.

Înțelege cum funcționează rețelele sociale

Susarla spune că ce l-a ajutat foarte mult pe Zelenski este faptul că a înțeles, cumva intuitiv, cum funcționează platformele de social media și de ce sunt ele importante în comunicarea cu oamenii. Ea crede că viralizarea clipurilor vechi cu el din competiția de dans „Dancing with the Stars” sau dând voce ursului Paddington din filmul cu același nume nu a făcut decât „să-i întărească autenticitatea, felul său plăcut de a fi și, până la urmă, normalitatea, în mijlocul unei confruntări periculoase”.

Zelenski a făcut din selfie o armă

„Ca rezultat, mesajele sare au fost excepțional de puternice în formarea opiniei publice”, conchide Anjana Susarla.



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.