Un pilot de origine română, decorat de președintele Ucrainei după moarte: „Să-l scrieți Ștefan, așa îi plăcea!”

0
310

Pilotul maior Stepan Ciobanu a decedat luni, 28 februarie, apărând orașul Koprivnițki din centrul Ucrainei. Bărbatul de 58 de ani a fost decorat post-mortem, primind titlul de erou al Ucrainei. Era un etnic român din Ucraina.

Stepan Ciobanu într-un Su-27 dublă comandă

Stepan, decorat de președintele ucrainean după ce și-a dat viața în război

Stepan s-a stins luni din viață, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a hotărât, joi, ca el să fie decorat post-mortem pentru curajul de care a dat dovadă în timpul luptelor cu rușii.

El și-a dat viața pentru a apăra orașul Koprivnițki, aflat în centrul Ucrainei. Mai multe aparate de zbor au fost atacate de ruși, iar pilotul de origine română s-a catapultat prea târziu.

Așadar, Stepan Ciobanu s-a stins din viață, iar rudele sale au primit vestea tragică la scurt timp, scrie Libertatea.

Aceștia își amintesc de el cu drag și cu o mare iubire pentru România. De altfel, el chiar prefera să i se spună pe numele românesc, Ștefan.

„Așa să-l scrieți, Ștefan. Așa îi plăcea”, spun apropiații săi.

De altfel, și una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Ștefan Ciobanu, anume condusul, era legată tot de România, căci mașina pe care o avea era o Dacia Logan.

„Îi plăcea să piloteze, dar și să conducă. Era legat de România și prin mașină – conducea o Dacie. Dacia Logan”, a mai povestit sursa citată.

Stepan Ciobanu se considera român, dar și-a dat viața pentru Ucraina

Ștefan Ciobanu s-a născut în Odesa, iar mai multe detalii despre moartea sa nu pot fi date din motive „de securitate”, au transmis rudele sale. Totuși, el sse considera român.

„Puteți să spuneți că s-a născut și stătea în regiunea Odesa, în sudul Basarabiei”, au spus rudele bărbatului.

Apropiații spun că mai multe detalii despre Stepan vor apărea zilele viitoare, când armata ucraineană va clarifica și ce fapte eroice a făcut pe front. „Nouă ne-a zis că inamicul l-a bruiat. Că așa ar fi ajuns și colegul lor în România, cel interceptat la Bacău”. Toți sunt mândri de Stepan, iar apropiații conchid: „A reușit să reziste 5 zile pe un cer unde rușii fac legea. A făcut un lucru mare. Să-l scrieți Ștefan”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.