De luni, profesorii vor veni la ore dar nu predau, declanșează greva de avertisment

0
62

Școlile şi grădiniţele vor avea pus lacătul la intrare, după un an școlar fragmentat în cinci module, cu multe vacanțe, multe zile libere şi două săptămâni întregi de activități așa-zis „altfel” sau „verzi”. De fapt, o formă  de chiul organizat și legalizat. Un an şcolar fără teze la gimnaziu, fără nicio medie încheiată şi acum cu riscul ca examenele naţionale să fie date peste cap. 

Nebăgați în seamă de guvernanți, deși au pichetat prefecturile și au mărșăluit în Capitală, profesorii intră în grevă. Miercuri, între 11.00 și 13.00, va fi grevă de avertisment urmând ca de luni, 22 mai, să fie grevă generală în toată țara. Sindicaliștii bihoreni susțin că, pentru siguranță, părinții ar trebui să-și țină copiii acasă.

Cele trei mari sindicate, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, au anunțat marți, într-o conferință de presă comună, că, din 22 mai, vor intra în grevă generală.

„Până la ora 14.00, aveam peste 61% din semnături, deși, conform legii, ar fi fost suficiente 35%. Am fost sunați de multe cadre didactice și suntem dispuși să mergem de această dată până la capăt. Au mai fost și profesori care au cedat la presiunea directorilor, dar trădători sunt peste tot”, a declarat, pentru Crișana, Flaviu Zancu, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor.

Conform acestuia, profesorii au decis să declare grevă generală și pentru că i-a deranjat lipsa de respect a președintelui și a Guvernului.

„Ieri (n.r. – luni) a fost o întâlnire la Cotroceni, unde Iohannis nici măcar nu a catadicsit să vină. A trimis un consilier. Premierul spune că e pe final de mandat, Ciolacu spune că nu este încă în funcție și uite așa se tot amână rezolvarea problemei. Nu vrem doar salarii mai mari, ci vrem investiții reale și serioase în educație. Pentru asta vom sta în grevă cât va fi nevoie”, a mai spus Flaviu Zancu.

La nivel național, potrivit liderului Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor, „din cei 70.000 de membri de sindicat, 73,23% s-au exprimat în favoarea declanșării grevei generale cu începere din 22 mai. Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislației în vigoare, de declanșarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11.00-13.00, cu încetarea tuturor activităților specifice care ar trebui să se desfășoare în unitățile de învățământ preuniversitar”.

Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simio Hăncescu a făcut un apel către părinți, cerându-le să țină copiii acasă: „Acolo unde sunt colegi care au spus „nu” nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. (…)”.   

Sindicaliștii au mai subliniat că există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.