Decizie nefavorabilă pentru Donald Trump în cazul asaltului Capitoliului

0
179

O instanță judecătorească americană a autorizat recent transferul documentelor care l-ar putea incrimina pe Donald Trump în dosarul atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului, către Congres. O decizie nefavorabilă pentru fostul președinte, care pare să nu se împace cu situația, transmite rfi.fr. Este al doilea eșec pentru fostul președinte al SUA în acest dosar. Cei trei judecători ai Curții de Apel au confirmat decizia luată în primă instanță. Donald Trump nu are puterea de a bloca documente care prezintă interes pentru comisia specială a Camerei Reprezentanților.

Imagine antologică a asaltului trumpiștilor asupra Parlamentului american

Miliardarul suține că îi revine această prerogativă în numele privilegiului executiv de a menține comunicări confidențiale în anumite circumstanțe. Potrivit judecătorilor, însă, acest privilegiu executiv nu aparține foștilor președinți, ci președintelui în exercițiu.

Și Joe Biden și-a manifestat intenția de a transmite cele peste 800 de pagini de documente – registrul de vizite, e-mailurile, discursuri și note. În mod întemeiat, potrivit judecătorilor, care spun că secretul nu este un secret național, având în vedere gravitatea faptelor petrecute pe 6 ianuarie.

Această decizie deschide calea transmiterii a sute de pagini de documente către o comisie parlamentară însărcinată să clarifice lucrurile în privința rolului jucat de fostul președinte republican în acest asalt.

Asta nu înseamnă însă că documentele vor fi înaintate imediat comisiei speciale. Avocații lui Donald Trump au la dispoziție două săptămâni (începând de joia trecută) pentru a cere Curții Supreme să ia o decizie de urgență. Hotărârea va fi interesantă atât din punct de vedere juridic, doarece nu există jurisprudență cu privire la sfera privilegiului executiv, cât și din punct de vedere politic. Curtea are o majoritate conservatoare și trei dintre membrii săi au fost numiți de Donald Trump.

Președintele comisiei, democratul Bennie Thompson, și subalterna lui republicană, Liz Cheney, au salutat decizia instanței. „Vom ajunge la adevăr”, au declarat aceștia într-un comunicat. Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a salutat și ea decizia, spunând că „nimănui nu ar trebui să i se permită să stea în calea adevărului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.