Deficitul de medici ar putea fi rezolvat cu personal medical din Asia

0
117

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus luni că anul viitor România va încerca să găsească pârghiile prin care să poată fi posibil un eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană, pentru a acoperi deficitul de personal.

Potrivit acestuia, în luna martie, în România, va avea loc o întâlnire regională la care vor participa 53 de state membre ale regiunii OMS și reprezentanţi ai Comisiei Europene și se vor discuta probleme legate de resursa umană în sănătate.

„Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum. Şi trebuie să găsim pârghiile prin care şi eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007”, a declarat Rafila la TVR Info.

Rafila spune că sunt câteva „sute de locuri” care nu au fost ocupate la examenul de rezidenţiat și ar vrea organizarea unui nou examen de rezidenţiat în primăvară pentru locurile rămase neocupate.

„La medicină de familie s-au ocupat aproape 90 % din locurile scoase la concurs, dar la altele… la medicină de urgenţă, de exemplu, s-au ocupat foarte puţine. Trebuie să facem medicina de urgenţă atractivă. E o criză de personal la serviciile de ambulanţă şi inclusiv în unităţile de primiri urgenţe şi trebuie să găsim o soluţie încât strategia de resurse umane să ofere suficient personal, să-l încurajăm, să găsim un mecanism, să vedem de ce oamenii evită. Nu e vorba numai că lucrează mult, e vorba că trebuie să existe un confort profesional. Trebuie să existe o încredere în dezvoltarea coerentă a sistemului, care e parte a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.