Cîțu nu se dă dus, iar Ciucă se pricepe la războaie…

0
691

Cei din PNL, deși nu o recunosc pe față, au intrat în cădere liberă din cauza acceptării guvernării alături de PSD. Noul președinte al partidului se dovedește a fi, spre deosebire de vremea când era premier, un personaj șters, fără vreo însemnătate în politica internă și externă. Se pare că episodul american al tânărului Cîțu și-a făcut abia acum efectul, la ultima vizită în SUA, când americanii i-au arătat cât dau pe el. Astfel, situația din Partidul Național Liberal este tensionată întrucât mai multe organizații vor înlocuirea președintelui Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă. Abia sosit din Statele Unite ale Americii unde a avut câteva întâlniri cu oficiali de stat, Cîțu a fost invitat la o discuție de patru vicepreședinți ai partidului care i-au cerut să demisioneze. Teodor Stolojan spune că acesta fost un eveniment de socializare cu prilejul aniversării zilei de naștere a președintelui Senatului care împlinește mâine 50 de ani.

Cîțu și Ciucă, oamenii președintelui Iohannis, colegi de PNL și rivali…

Singur, dar încă președinte

Surse din interiorul partidului au declarat că la întâlnire au fost Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu. Florin Cîțu le-ar fi spus acestora că nu va demisiona.

Zeci de președinți de organizații PNL au semnat o scrisoare prin care cer demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului și înlocuirea cu premierul Nicolae Ciucă. După ultimele evenimente regionale, prim ministrul român a crescut puternic în popularitate și încredere, românii simțindu-se mai confortabili cu un general la conducerea guvernului. Liberalii vor să profite de această realitate și să încredințeze partidului liderului care în momentul de față este cel mai bine situat în sondaje.

Alături de Florin Cîțu mai sunt organizațiile din Arad, Constanța, Argeș, Timiș, Gorj și Sectorul 3.

Joi, în cursul zilei, mai mulți lideri ai PNL au ieșit public susținând nevoia schimbării lui Cîțu din funcția de președinte.

În discuțiile de la Vila Lac, Florin Cîțu i-ar fi acuzat pe prim-vicepreședinți că și-au mințit colegii de partid spunând că au susținerea lui Klaus Iohannis.

„Trebuie să discutăm aceste lucruri în partid. Şi cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Theodor Stolojan, la sediul central al PNL.

„Partidul e o instituţie, nu e o persoană, o instituţie care are reguli democratice şi care prevăd cum trebuie acţionat în momentul în care apar din partea unora sau altora anumite propuneri sau sunt nemulţumiţi. Avem reguli stabilite şi îmi pare rău că există aceste luări de poziţie în mass media înainte de a proceda la aplicarea regulilor prevăzute de statutul PNL. Când există oameni nemulţumiţi în partid avem proceduri. Asta e democraţia şi acesta este avantajul democraţiei, că are mijloace prin care să rezolve aceste probleme. (…) Nu e bine să ieşi în mass media cu asemenea probleme care trebuie rezolvate potrivit procedurilor democratice ale acestei instituţii, care se cheamă partid politic”, a spus Stolojan.

El a precizat că a fost invitat la sediul PNL la un eveniment de socializare.

De la războaie militare, la victorii politice

Președintele Senatului l-a lezat pe Nicolae Ciucă în urmă cu o săptămână când, într-o declarație publică, a cerut evaluarea miniștrilor și, eventual, o reevaluare a acestora.

„Haideți să fim foarte sinceri cu noi! Eu nu vreau să spun că sunt nemulțumit! Dar sunt îngrijorat de prețurile care cresc, sunt îngrijorat de dobânzile care cresc, sunt îngrijorat că economia a încetinit, sunt îngrijorat că avem o rată a șomajului care începe iarăși să crească, sunt îngrijorat că, dacă nu avem o economie performantă, nu poți avea nici grijă de refugiați, nu poți să crești în viitor, nu poți avea revenire a economiei în viitor. Deci nu spun că sunt nemulțumit, ca să nu se mai interpreteze, ci spun că sunt îngrijorat. Și ca președinte al PNL am dreptul să fiu îngrijorat”, a declarat Florin Cîțu.

„Sunt reforme pe care trebuie să le facem și pe care trebuie să le prezentăm românilor anul acesta, sunt în PNRR. Sunt 30 de miliarde de euro pe masă pe care nu vreau să îi pierd. Nu vreau să aud scuza că din cauza războiului din Ucraina nu luăm 30 de miliarde de euro. Nu vreau să aud scuza că din cauza războiului economia nu își revine rapid. Este datoria noastră, a celor care am făcut acestă coaliție, să îi protejăm pe români de efectele negative de aceste șocuri”, a mai spus Florin Cîțu.

Cu privire la propunerile PNL pentru scumpirile din ultima perioadă, Florin Cîțu a declarat că „acestea sunt foarte clare. 7% la investiții trebuia să fie de la început, nu a fost pus, trebuie pus acolo. Fără investiții nu poți avea o revenire rapidă a economiei. Trebuie să creștem veniturile românilor. Există o singură variantă aici. Și încă încerc să îi conving pe colegii mei că orice altă variantă pe care o aud și nu are nimeni curaj să și-o asume în coaliție, nu funcționează. Este singura. Ne asumăm? Foarte bine! Dar trebuie să știi atunci că nu poți crește salariile doar într-un anumit sector pentru că nu vom susține acest lucru”.

Propunerea lui Florin Cîțu a primit replica lui Nicolae Ciucă nu doar prin amânarea „evaluării” miniștrilor, ci și printr-un avertisment fără echivoc. „Nu porni un război, că la războaie mă pricep!”, i-ar fi spus Nicolae Ciucă lui Cîțu.

Dacă nimeni nu putea contesta victoriile militare ale generalului Nicolae Ciucă, obținute chiar în teatrele operațiilor de război real, acum, acesta pare să arate că le poate câștiga și pe cele politice. Deși, e bine să ne întrebăm dacă așa-zisele victorii militare nu au fost câștigate cumva la fel cum și-a făcut lucrarea de doctorat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.