Europa a înmărmurit în fața victoriei categorice a lui Viktor Orbán. Cancelariile occidentale, Bruxelles-ul și analiștii au fost reduși la tăcere

0
450

Liderul suveranist ungar Viktor Orbán a câştigat duminică a patra victorie la rând, mult mai uşor decât era prevăzut, după alegerile legislative umbrite de războiul din Ucraina, comentează AFP preluat de agerpres.

La 58 de ani, decanul liderilor în exerciţiu din Uniunea Europeană (UE) s-a confruntat cu o alianţă inedită şi disparată de şase partide, hotărâte să combată „autoritarismul” şi „corupţia” celor 12 ani ai epocii Orbán.

Analiştii au prezis o luptă strânsă, dar rezultatele sunt clare: alianța Fidesz condusă de Orbán a câştigat 53,1% din voturi după numărarea a 98% din buletine, faţă de 35,04% pentru opoziţie, a precizat Biroul electoral naţional. Cu acesta avans, premierul este asigurat că va păstra o majoritate de două treimi în parlament, conform legii ungare.

Prezenţa la vot a fost puternică, apropiindu-se de recordurile înregistrate în 2018.

„Am obţinut o victorie excepţională – o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă de la Bruxelles”, a declarat cu faţa numai zâmbet Orbán care întreţine o relaţie conflictuală cu Uniunea Europeană.

În mulţimea adunată pe malul Dunării pentru a-şi manifesta bucuria, purtând eşarfe portocalii în culorile petrecerii, Ildiko Horváth, 55 de ani, şi-a lăudat campionul: „În problemele foarte importante precum războiul din Ucraina sau migranţii, el decide în conformitate cu ce vrea poporul”.

Altă surpriză a alegerilor, tânărul partid de extremă dreaptă Mi Hazank a depăşit pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament.

Adversarul său, Peter Marki-Zay, s-a adresat partizanilor săi seara târziu. „Nu îmi voi ascunde tristeţea şi dezamăgirea”, a reacţionat el. Combativ în pofida tuturor piedicilor, el a denunţat „o luptă inegală” în faţa „propagandei”, „o campanie de ură şi minciuni”.

Introducându-şi buletinul de vot în urnă alături de familia sa, acest primar conservator în vârstă de 49 de ani denunţase mai devreme „condiţii neloiale şi imposibile” menite să îi permită rivalului său „să rămână la putere pentru totdeauna”. Şi să citeze media publice obediente guvernului – el a avut dreptul la doar cinci minute timp de antenă la televiziunea naţională, în total.

În coaliţia de opoziţie, unii, precum vicepreşedintele Jobbik, Marto Gyongyosi, au denunţat „nereguli”.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orbán şi-a trecut sub control justiţia şi media de peste 12 ani, susţinând în acelaşi timp o viziune ultra-conservatoare a societăţii.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipă completă de 200 de oameni care a supravegheat alegerile, o decizie extrem de neobişnuită într-o ţară membră a UE. Fiecare tabără a desfăşurat, de asemenea, mii de voluntari.

Conflictul din Ucraina vecină, care a izbucnit în mijlocul campaniei electorale, a schimbat complet miza.

Orban s-a prezentat ca un „protector” al Ungariei, un garant al păcii şi stabilităţii, refuzând să livreze arme Ucrainei şi să ia în considerare sancţiuni care să-i priveze pe unguri de preţiosul petrol şi de gazele ruseşti.

În paralel, pe afişele electorale şi media pro-Orbán, Peter Marki-Zay a fost descris ca „periculos”, acuzat că vrea să arunce ţara în război din cauza sprijinului său ferm pentru Ucraina.

Candidatul a subliniat apropierea cultivată încă din 2010 de Viktor Orbán cu preşedintele rus, numindu-l „Putin maghiar”, dar discursul său nu i-a convins pe alegători.

Viktor Orbán a declarat că succesul neaşteptat este o revanşă asupra „numeroşilor săi adversari”, citându-i pe „birocraţii de la Bruxelles, media internaţionale sau chiar preşedintele ucrainean”. Volodimir Zelenski l-a acuzat în direct pe premierul ungar pentru dorinţa lui de a rămâne în afara conflictului.

Suveranistul italian Matteo Salvini şi Marine Le Pen, candidată de extremă-dreaptă cu un puternic impuls în sondaje cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, i-au transmis imediat „felicitările” lor.

Viktor Orban a câştigat alegerile, dar referendumul care-i valida viziunile antigay a fost boicotat

Tot duminică, ungurii au votat într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii.

Pe buletinele de vot împărțite maghiarilor care au participat la scrutin erau trecute patru întrebări concepute astfel încât votanților să le fie greu să răspundă altfel decât în sensul dorit de guvernul lui Viktor Orbán.

„Sunteți de acord cu predarea orientării sexuale copiilor minori în instituțiile publice de învățământ fără acordul părinților?”; „Sunteți de acord cu promovarea terapiei de schimbare de sex pentru copiii minori?”; „Susțineți expunerea fără restricții a copiilor minori la conținut mediatic cu conținut sexual explicit care le poate afecta dezvoltarea?”; „Sunteți de acord cu prezentarea de conținut mediatic de schimbare de sex minorilor?” Consiliul Europei a calificat aceste întrebări drept „ambigue şi înşelătoare”, au fost întrebările puse la acest referendum.

Consiliul Europei a calificat aceste întrebări drept „ambigue şi înşelătoare”. Cu toate acestea, guvernul le-a cerut ungurilor să răspundă cu „nu” la toate întrebările. Viktor Orbán a introdus în 2011 în noua Constituţie ungară o definiţie a căsătoriei drept uniunea exclusivă dintre un bărbat şi o femeie. Ulterior, s-a opus posibilităţii ca transsexualii să-şi poată schimba genul sau numele în actele oficiale, precum şi adopţiilor de către cupluri de acelaşi sex.

Referendumul organizat duminică, în Ungaria, pe tema adoptării unor reglementări privind comunitatea LGBT a eșuat. Majoritatea populației a boicotat scrutinul, astfel că nu au fost întrunit procentul de 50%, din voturile valide, necesar adoptării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.