Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ declanşează proteste

0
64

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va declanşa pe data de 2 martie seria de proteste în sistemul de învăţământ românesc, vor fi pichetate prefecturile judeţene, iar în luna mai se va organiza un marş în Capitală. 

Astfel, conform unui comunicat de presă, joi, începând cu ora 14.30, vor fi pichetate prefecturile din mai multe judeţe ale ţării. Primul protest va avea loc în faţa Prefecturii Iaşi, unde sunt aşteptaţi peste 500 de membri de sindicat afiliaţi la Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi. Acesta este primul protest din seria acţiunilor sindicale anunţate deja de federaţie încă de săptămâna trecută.

„Vă reamintim că angajaţii din educaţie se confruntă cu o serie de probleme care nu şi-au găsit rezolvarea din partea autorităţilor, iar nepăsarea guvernanţilor nu conduce decât spre o singură variantă: angajaţii din educaţie ies, din nou, în stradă”, susţin sindicaliştii.

Aceştia cer „de urgenţă” Guvernului României să găsească soluţii la următoarele solicitări: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar; adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate.

De asemenea, sindicaliştii mai cer remedierea „anomaliilor actuale” în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie, instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

„Reamintim Executivului faptul că în lunile martie şi aprilie vom picheta sediul Guvernului şi sediile prefecturilor din mai multe judeţe ale ţării, în luna mai ne pregătim de organizarea unui marş de protest în Capitală, iar pentru ultima decadă a lunii mai urmează să strângem semnături în vederea declanşării grevei generale”, se mai menţionează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.