Festivalul Sfântului Ladislau vine cu peste 50 de evenimente în 7 zile

0
162

Zilele Sfântului Ladislau încep luni, în cadrul ediției din acest an fiind programate peste 50 de evenimente, în peste 10 locuri de desfășurare. Ediția cu numărul zece al festivalului cultural are loc între 20 și 26 iunie. „În acest an, concertele îi au ca protagoniști pe Ákos, Bagossy Brothers Company, Nagy Feró și Beatrice, Tóth Gabi și Transylvanium. Pentru prima dată în istoria festivalului, concertele principale vor avea loc în Piața Unirii, în weekendul 24-26 iunie. Vor mai cânta, pe scena amplasată în Cetatea Oradea, trupe precum Speak Floyd, Oradea Wind Ensemble, și Andrea Mahó, Réka Koós, Balázs Nagy și Tibor Buch. Un concert special va avea loc pe balconul Casei Kolozsváry, unde orădenii se vor putea bucura de ritmurile șansonetelor bine cunoscute”, au transmis organizatorii.

Tot în cadrul festivalului sunt programate mai multe expoziții: cea de artă modernistă, care prezintă patrimoniul artistic interbelic din Oradea prin opere rar văzute la o expoziție de caricaturi, expoziția de fotografii despre lacul Balaton, expoziția artiștilor orădeni, panouri uriașe cu machete grafice expuse în oraș și GIF-uri ce pot fi vizualizate de pe propriul telefon. În Cetatea Oradea va fi amplasată o expoziție de fotografii care prezintă așezările ce poartă numele Sfântului Ladislau din tot Bazinul Carpatic, precum și o perspectivă asupra legendelor asociate cu regele cavaler. Pentru copii și familii va fi un concert în aer liber al trupei Karaván, ateliere de creație și prezentare a meșteșugurilor, ateliere de experimente științifice, iar sâmbăta spectacolul baloanelor de săpun. „Nici sportul nu va lipsi de la festival. Conform tradiției, în ziua zero va avea loc tura de ciclism «De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau», care se va desfășura pe ruta Oradea – Biharkeresztes. Continuăm și turneul de fotbal pentru tineret Echipa de Aur, iar orădenii vor putea, de asemenea participa, la sesiuni de yoga sau la demonstrații de gimnastică acrobatică”, se arată în comunicatul transmis de organizatori, Asociația Szent Laszlo.

Noutatea ediției din acest an este o statuie a regelui Sfântul Ladislau, realizată din nisip, de artistul Ferenc Monostor, care va fi expusă în Cetatea Oradea. „Artistul va munci chiar în Cetate pe toată durata festivalului, iar publicul va putea urmări întregul proces de creație și, desigur, rezultatul inedit”, mai arată sursa citată. Orădenii vor putea participa și la târgul meșteșugăresc, la competiția gastronomică „Degustarea aromelor maghiare” și la degustări de vin. “Ne dorim ca a zecea ediție a Zilelor Sfântului Ladislau să fie un eveniment memorabil. L-am invitat pe Ákos să concerteze anul acesta în închiderea festivalului, dar vor fi și alți interpreți renumiți care i se vor alătura. La conturarea programului, scopul a fost să invităm cât mai mulți artiști locali și din zonă sau originari de aici, iar prin evenimente și activități să fim atenți la toate ariile de interes și la toate categoriile de vârstă”, a declarat Zatykó Gyula, organizatorul principal al festivalului cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.