Geminide 2021. Ploaia de stele căzătoare din decembrie, la punctul maxim în această noapte

0
408

Iubitorii de astronomie vor putea admira în noaptea de luni spre marți (13-14 decembrie), ploaia de stele căzătoare provocată de meteorii Geminide. Maximul curentului de meteori Geminide va atinge apogeul în noaptea de 13 decembrie și va rămâne vizibil până în 14 decembrie la ora 7 dimineața.

Întâlnire cu rămășițele asteroidului Phaethon

„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2021, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer, devenind așa-numitele „stele căzătoare”.

Ploaia de meteori Geminide, unul dintre cei mai spectaculoşi curenţi de meteori, are loc, în fiecare an, în perioada 4 decembrie – 17 decembrie. Fenomenul poate fi observat pe tot globul, potrivit NASA.

Ploaia de stele căzătoare se poate vedea cu ochiul liber. În condițiile ideale, se spune că se vor putea vedea, maxim 120 de meteori pe oră, însă în mod normal se văd cam jumătate din numărul estimat.

Meteorii Geminide au ceva deosebit, sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi. „Geminidele sunt foarte lente, aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent intră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s, iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s” precizează reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din București.

Pentru a avea cea mai frumoasă priveliște către cerul Oradiei, când are loc ploaia de stele, puteți merge pe dealul Ciuperca sau în afara orașului, dacă nu este ceață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.