Guvernul Germaniei a cedat presiunilor și a aprobat luni ca Rheinmetall să vândă Ucrainei 88 de tancuri Leopard 1. Primele 22 de bucăți ar urma să fie livrate în cel mult 6 săptămâni. Fiind vorba de vehicule la mâna a doua, la care au renunțat alte țări, acestea vor fi recondiționate și modernizate de compania germană înainte să fie trimise Ucrainei.
Pe lângă modernizarea tancurilor – care sunt model Leopard 1A5 –, germanii se vor ocupa și de instruirea echipajelor.
În discuție mai sunt 100 de blindate Marder și 100 de autotunuri. Și Olanda va contribui cu 40 de sisteme de artilerie mobilă care pot trage la 40 de kilometri distanță.
Tancurile Leopard 1 au început să fie produse de compania Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.KG în 1965. De atunci s-au produs 4.744 de exemplare. Deși este un tanc de luptă conceput acum 57 de ani, Leopard 1 este în continuare în uzul a 11 țări pentru că are marea calitate de a putea fi modernizat.
Un tanc ultramodernizat, performant, cu o mulțime de echipamente și foarte ușor de condus
Măsurile de îmbunătățire a capacității de luptă au menținut Leopard 1 în pas cu tehnologia, iar țările care-l au în dotare pot alege dintr-o mare varietate de echipamente pentru a-l configura în funcție de necesități și caracteristile locale. Acest lucru face ca Leopard 1 să fie și azi performant în termeni de putere de foc, protecție, mobilitate și logistică.
O altă caracteristică fundamentală a acestui tanc care, până la apariția Leopard 2, era considerat printre cele mai bune din lume este că mentenanța sa este foarte simplă, iar germanii au dezvoltat un sistem logistic optimizat de-a lungul deceniilor. Programele de modernizare pentru Leopard 1 modelul A5 – care se află în serviciul a șase țări – au constat în instalarea unor tehnologii utilizate și în programul de producție de serie al succesorului său, Leopard 2.
Conform site-ului de specialitate Army-guide.com, pentru Leopard 1 A5 au fost îndeplinite, prin modificări tehnice, următoarele cerințe operaționale impuse :
– probabilitate ridicată de lovire a țintei de la primul foc cu toate tipurile de muniție pe timp de zi și de noapte și în condiții de vizibilitate limitată, chiar și împotriva țintelor camuflate și în confruntări între tancuri în mișcare și ținte în mișcare;
– timp scurt de pregătire pentru deschiderea focului;
– precizie și stabilitate ridicată a reglajului;
– testabilitatea rapidă a sistemului de arme și stabilirea stării de pregătire pentru tragere fără echipamente de testare externe;
– fiabilitate îmbunătățită.
Pentru a adapta și mai mult sistemul de arme la profilurile individuale ale misiunilor, la scenariile de amenințare actuale și la condițiile de desfășurare/zonele climatice relevante, sunt disponibile numeroase kituri de adaptare și de modernizare dovedite și aflate în serviciu, cum ar fi
– Sistem de control al focului și aparat de termoviziune;
– Acționare electrică a tunului/turlei;
– Tun cu țeavă lisă de calibrul 120 mm;
– Sistem de frânare cu două circuite;
– Unitate de vedere din spate a șoferului;
– Kit tropical;
– Armură modulară suplimentară;
– Interfață cu echipamentul de deminare sau lama buldozerului.
Germania s-a codit îndelung să livreze armament greu Ucrainei. Dar și după această aprobare dată de Guvern lucrurile nu se pot mișca mai repede de atât din cauza incompatibilității dintre armamentul sovietic pe care-l cunosc soldații ucraineni și cel occidental. Tancurile Leopard 1 produse și livrate de Germania nu pot fi utilizate direct, a declarat luni Saskia Esken, lidera partidului SPD, aflat la guvernare.
Este necesar un proces de instruire a militarilor ucrainene pentru ca tancurile să fie folosite corespunzător. O caracteristică importantă este că manevrarea Leopard 1 este relativ simplă, astfel că în câteva săptămâni de instruire intensivă tanchiștii ucraineni vor învăța ceea ce au nevoie. Tancurile necesită, de asemenea, piese de schimb şi experţi care să ajute la reparaţii, a adăugat Esken.