Guvernul impozitează supraprofiturile petroliștilor!

0
134

Superprofiturile companiilor din domeniul energetic vor fi impozitate. Baza de impozitare este reprezentată de ceea ce depășește cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. Cota de impozitare a supraprofitului este de 60%. Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului de Finanțe, ordonanța de urgență privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului 1854/2022 privind o intervenție de urgență pentru aprobarea problemei prețurilor ridicate la energie.

„Regulamentul e recent aprobat. Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile de populație împotriva efectelor creșterii prețurilor la energie și pe de altă parte obiectivul principal al Guvernului României e de a asigura finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere în cele din surse regenerabile”, a afirmat Mihai Diaconu, Secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

“Olanda, Franţa, Germania, de exemplu, au impus o cotă de 33% a acestor extraprofituri, să le zicem super profituri ale companiilor care activează în domeniu. Irlanda şi ea a transpus regulamentul şi merge pe o cotă de impozitare de 75 la sută, Italia a ales 50 la sută din profiturile pe anul 2023. Cehia, un stat comparabil cu România, zicem noi, a impus o cotă de impozitare de 60 la sută, Grecia – 90 la sută. Toată Europa cere această contribuţie de solidaritate şi România trebuie să se alinieze ca membru al Uniunii Europene la acest regulament. Vorbim de super profituri în domeniu, în vremuri în care preţurile la produsele energetice sunt volatile. Pentru unele state, din fericire, nu e cazul României, resursele dificil de identificat şi populaţia are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate. Companiile vizate şi companiile solide cu profituri considerabile, cele care în anii trecuţi au performat extraordinar, iar acum este rândul lor, aşa cum a stipulat regulamentul european, să contribuie la trecerea cât mai uşoară peste această perioadă grea”, a mai spus Mihai Diaconu.

El spune că Regulamentul vizează toate statele europene. „Vorbim de superprofituri în domeniu în vremuri în care prețurile la produsele energetice sunt volatile. Populația are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate. Companiile vizate sunt companii solide, cu profituri considerabile, cele care în anii trecuți au performat extraordinar, iar acum e rândul lor să contribuie la trecerea cât mai ușoară peste această perioadă grea.

Subiecții contribuabili sunt societățile comerciale care desfoșoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriile. Baza impozabilă este rerprezentată de ceea ce depășește cu mai mult de 20% media priofiturilor pe ultimii patru ani, 2028-2021. România a transpus această prevedere. Cota de impozitare e de 60% din extraprofit. Din această sumă colectată minimum 70% se vor distribui către investițiile strategice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.