Izvorul de la Mănăstirea Izbuc este unic în Europa

0
216

Prima mănăstire ortodoxă din Ardeal – Mănăstirea Izbuc – a devenit cunoscută în toată Europa pentru izvorul unic din apropierea ei. Potrivit localnicilor, apa care țâșnește uneori din pietre are puteri miraculoase. Ce spune legenda și care este motivul pentru care îți duc viața aici 20 de călugări și călugărițe, aflați în continuare.

Situată la poalele munților Codru Moma, Mănăstirea Izbuc din județul Bihor se află la aproximativ 100 de kilometri de Oradea, pe Drumul Naţional 76, spre Deva, într-un cadru oniric, de munte, îngreunat de pioșenie. Aici s-au strâns și au început să viețuiască 20 de călugări, care cred că apa de langă mănăstire are puteri miraculoase.

Numele mănăstirii – Izbuc – vine de acest izvor unic în Europa, care se află lângă locașul de cult și care izbucnește la anumite intervale (izbuc intermitent). Mănăstirea a fost ridicată între anii 1928 -1930 și este o mănăstire de călugări. Aceștia consideră fenomenul carstic un factori de minuni, punând pe seama lui vindecări miraculoase.

Izvorul Izbuc este unic în Europa, fiind cunoscut atât în țară, cât și peste hotare.

”Veneau aici bolnavi din toate judeţele din jurul Bihorului, din Cluj, Satu-Mare, Arad, Hunedoara şi mulţi dintre ei s-au întors după aceea spunând că s-au facut bine şi s-au tămăduit. Am văzut oameni schilozi aduşi cu targa sau căruţa, copii purtaţi de părinţi în spate ori alţii abia umblând sprijiniţi în baston.

Oamenii veneau 15 km pe jos, de la gara din Vaşcău. Doamne, multe minuni s-or făcut la acest izvor. Şi n-a secat decât o singură dată, atunci s-a oprit de tot. Era pe vremea ungurilor, cand eram sub ocupaţie austro-ungară. Atunci n-a mai curs şapte ani. S-au aciuat pe lângă el nişte călugări catolici şi-au pus taxa la intrare“, spunea Ilie Novac, din satul Călugări”, potrivit adevărul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.