Japonia cere Rusiei să-i dea înapoi insulele Kurile, cedate URSS în 1945

0
485

Războiul din Ucraina și prestația jalnică a rușilor reaprinde speranța japonezilor de a-și recupera Insulelor Kurile, din nordul Japoniei. Ele au fost ocupate de ruși după al Doilea Război Mondial, deși japonezii nu atacaseră URSS pe parcursul conflictului pornit de Hitler. Marţi, ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a descris insulele drept „parte integrantă” a Japoniei, a relatat cotidianul nipon Sankei Shimbun. Anterior, prim-ministrul Fumio Kishida folosise şi el această sintagmă.

În urma agresiunii ruse în Ucraina, guvernul său revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, îl evitase timp de 10 ani în speranţa ajungerii la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Kurilele sunt așezate între Japonia și Peninsula Kamceatka

Arhipelagul, aflat în dispută de decenii, este situat între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido.

Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în fața Aliaților, în al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific.

Propuneri anterioare de restituire iniţială a două din cele patru insule disputate, ca soluţie intermediară, au fost respinse.

Abe renunţase la sintagma „parte integrală” a Japoniei în mandatul său pentru a semnala o poziţie mai flexibilă în disputa cu Rusia în speranţa unui progres major. Potrivit observatorilor, revenirea lui Kishida la vechiul limbaj arată că actualul premier abandonează această speranţă. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state, însă actuala poziționare japoneză arată că se ia în considerare deja o înfrângere catastrofală a lui Putin, în urma căreia Japonia și-ar putea recupera teritoriul pierdut pe nedrept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.