Bihorul lui Bolojan a reușit să provoace panică în toată România

0
203

O undă de șoc constând în cozi mari la stațiile de carburant în toată țara, a străbătut toată țara miercuri, 9 martie. Credibilitatea unei scumpiri iminente a fost dată de războiul din Ucraina și sancțiunile aplicate Rusiei, lumea îmbulzindu-se la ahiziționarea de cât mai multă benzină și motorină pentru „zile negre”. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seara, că informaţia conform căreia preţul carburanţilor a ajuns la 11 lei/litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL, mai precis de la stația de carburant de la Beiuș, oraș din sud-estul județului Bihor. Până acum, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan nu a reușit să asigure celebritatea acestui județ, așa cum reușise cu Oradea, când era primar al acestui oraș… Panica a dat și în violențe pe alocuri: o tânără de 22 ani a fost lovită într-o benzinărie din municipiul Iaşi, de un alt client, întrucât nu ar fi respectat rândul, ea ajungând la spital, cu traumatism cranio-cerebral, potrivit G4Media.

Virgil Popescu

„Dvs. (moderatorul – n.n.) nu puteţi să-i spuneţi numele (reţelei de benzinării – n.n.), dar eu nu pot să nu-i spun numele, chiar dacă dvs nu puteţi. Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat şi, probabil, de mâine controalele care vor fi demarate, aşa cum a spus şi prim ministrul, vor lămuri acest aspect şi ne vom lămuri de ce a început acest lucru. Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă. Până astăzi a scăzut cu 3 dolari”, a lămurit Popescu, la Digi 24.

Șocul unui preț exagerat din Bihor s-a extins ca un domino, în toată țara, provocând panică

Oficialul a scris, anterior, pe propria pagină de Facebook, că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.
„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanţii Rompetrol şi ai OMV Petrom şi am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere şi vor asigura livrările către clienţi. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. Avem suficiente stocuri!”, a susţinut Popescu.
Valul de panică a fost suficient de mare pentru a interveni și premierul Nicolae Ciucă: „Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii, de a proteja economia, mai ales în această perioada complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina”, a declarat el.

Nicolae Ciucă

„Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca, din lăcomie, sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viață cetățenilor. Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea”, a mai spus acesta.

În acelaşi context, premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, a anunţat şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Potrivit informaţiilor obţinute de AGERPRES, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.