Japonia nu se lasă intimidată de amenințările Rusiei la adresa sa: Este inacceptabil

0
294

Japonia condamnă amenințările Rusiei că va veni cu contramăsuri ca răspuns la sancțiunile impuse Moscovei de către Tokyo. „Orice contramăsuri rusești împotriva Japoniei ar fi inacceptabile”, a declarat secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, citat de CNN.  

Insulele Kurile, ocupate de ruși din 1945, poziționate între Japonia și Peninsula Kamceatka, reprezintă principala neînțelegere dintre Japonia și Rusia

„Toată această situație este generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Orice răspuns care încearcă să transfere responsabilitatea asupra Japoniei este extrem de nejustificat și inacceptabil”, a declarat Matsuno într-o conferință de presă joi.

Matsuno Hirokazu

Declarațiile lui Matsuno au venit după ce, în urmă cu o zi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Moscova ia în considerare contramăsuri împotriva Tokyo, care a impus Rusiei o serie de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei.  

Guvernul japonez „alimentează isteria anti-rusă în societatea japoneză”, a declarat Zaharova reporterilor la o conferință de presă. Ea a criticat, de asemenea, Japonia pentru că „urmează supus instrucțiunilor primite de peste ocean” și a spus că Tokyo subminează relațiile dintre Rusia și Japonia.  

„Actualele autorități japoneze distrug în mod constant cooperarea pozitivă reciproc avantajoasă care a fost creată cu grijă de-a lungul multor ani de predecesorii lor”, a spus Zaharova. 

Japonia figurează pe lista Rusiei cu „state neprietenoase”

Japonia s-a alăturat ţărilor occidentale în ultimele săptămâni impunând sancţiuni economice Moscovei pentru ofensiva sa din Ucraina, lansată la 24 februarie. Japonia a luat măsuri pentru a revoca statutul comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată”, a declarat Kishida săptămâna trecută. El a numit, de asemenea, invazia în Ucraina o „atrocitate istorică” și a spus că Japonia va continua să colaboreze îndeaproape cu liderii G7 pentru a întări sancțiunile financiare împotriva Rusiei.

Rusia a anunțat la sfârșitul lunii martie că renunță la discuțiile cu Japonia pentru semnarea unui tratat de pace oficial, Moscova fiind deranjată de faptul că guvernul nipon s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.

Având în vedere „natura evident neprietenoasă” a restricțiilor unilaterale impuse de Japonia Rusiei în legătură cu situația din Ucraina, „partea rusă nu intenționează, în circumstanțele actuale, să continue negocierile cu Japonia pentru un tratat de pace, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui document fundamental privind relațiile bilaterale cu un stat care adoptă o poziție vădit neprietenoasă de natură să dăuneze intereselor țării noastre”, arăta într-un comunicat al MAE rus.

La câteva zile după ce Moscova a abandonat negocierile de pace cu Japonia, Rusia a desfășurat exerciţii militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo.

Insulele vulcanice în cauză, situate între Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific, sunt numite Kurile de Sud de către Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia. Au fost cucerite de armata sovietică în 1945 şi de atunci nu au mai fost restituite Japoniei. Tokyo consideră cele patru insule în dispută, cu o populaţie de 20.000 de locuitori, drept „parte integrantă a teritoriului Japoniei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.