Integritatea politică și cazul Șercan

0
371

Un raport privind integritatea și valoarea a 50 de deputați din Parlamentul României a fost întocmit de organizația „Integritate pe bune”. Cei o sută de voluntari care au lucrat la Atlasul imposturii politice motivează că „integritate pe bune este o inițiativă născută din silă… Zdrobitoarea majoritate a politicienilor noștri sunt fie mincinoși patologici, fie nemernici, fie proști”, iar organizația nu dorește să fie complice la festivalul imposturii.

Sunt analizați 25 de deputați ai PSD și tot atâția de la PNL, partidele cu cei mai mulți parlamentari. Monitorizarea studiilor arată că au fost obținute de cei vizați 69 de diplome de licență, din care 20 obținute la „fabrici de diplome”, 34 diplome de master, din care mai mult de jumătate de la aceleași „fabrici”, și 10 de doctorat. 17 deputați au 30 de diplome de la instituții de securitate de la Apărare, Interne, MAE sau altele.

Raportul observă că multe dintre aceste diplome au fost obținute fie târziu, când deja persoanele urcau în ierarhii, fie în timp ce aveau două-trei joburi, uneori în orașe diferite. De exemplu, actualul ministru al muncii, Marius Budăi, cu o lipsă de cinci ani în CV, se înscrie la 35 de ani la un colegiu din Botoșani, după doi ani la o facultate privată din București, în timp ce avea două joburi, unul la Botoșani, altul la Galați, și activează mai mulți ani, simultan, pe axa Botoșani-Galați-București, ceea ce ar însemna că ar fi parcurs 1000 km pe zi. După ce a devenit deputat în 2016, apoi ministru al muncii, dl Budăi a adunat nu mai puțin de 11 diplome, certificate și specializări.

Fișa Gabrielei Horga e o ilustrare a nepotismului românesc. Poziția tatălui ei, senator PNL și beneficiar a numeroase contracte cu statul, a propulsat-o și în Parlament, după ce a devenit managerul unor firme bănoase abonate la instituții publice, consilier la Bruxelles și cadru universitar la Constanța.

Marcel Ciolacu nu este doar șeful PSD, ci și revoluționar de Buzău, „luptător remarcat pentru fapte deosebite” în valoare de 2000 de lei lunar. Șomer până la 37 de ani, cu studii la Universitatea Ecologică, apoi la nelipsitul Colegiu Național de Apărare, Ciolacu sare în fotoliile de prefect interimar, viceprimar, consilier local și, din 2012, parlamentar, poziție din care devine președinte al Camerei Deputaților. „Nepotismele sunt o formă de grijă pentru cei dragi în familia Ciolacu”, notează raportul. Nepoții au fost angajați consilieri la Ministerul Fondurilor Europene și la ICR. De când funcționează USL-2, Marcel Ciolacu a devenit tot mai important în deciziile luate pentru țară.

Lucian Bode, actual ministru de Interne, a crescut în funcții ministeriale în patru domenii diferite, după ce a fost ales parlamentar PNL din 2008 până azi. Aflăm din raport că a plecat modest, ca inginer, din funcția de consilier local din comuna Valcău de Jos, cu un apartament de 55 mp și o datorie de 66.000 de franci elvețieni. Azi are casă de 335 mp, apartament la Cluj, două mașini de lux și numeroase diplome, inclusiv de doctorat de la instituții de securitate.

Concluziile raportului sunt amare: chiar dacă nu toți cei 50 de parlamentari analizați sunt impostori, mulți sunt mincinoși și nedemni de încrederea oamenilor, care îi votează fiindcă nu au informații complete despre candidați. O vină e și a presei.

Însă nici presa nu stă pe moale. Jurnaliștii care au cutezat să dea în vileag impostura, plagiatul la nivel înalt au fost urmăriți, amenințați, batjocoriți. Cazul Emiliei Șercan, semnalat zilele acestea, este un nou exemplu care duce spre autoritățile statului. După ce a semnalat că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este parțial plagiată, jurnalista a fost supusă unei „operațiuni speciale” de compromitere prin diseminarea pe mai multe site-uri pentru adulți a unor fotografii personale pe care le oferise poliției ca probe la plângerea depusă.

Am decis să denunț public acțiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României este plagiată”, notează Șercan pe Fb. Jurnalista nu a fost audiată nici la 45 de zile de la depunerea plângerii, însă probele din dosar au ajuns pe site-uri compromițătoare din Republica Moldova.

Multe alte măsuri au fost luate pentru a-l salva de acuzația de plagiat pe Ciucă, pregătit să preia conducerea PNL sub protecția lui Klaus Iohannis, fiindcă „România Educată” a președintelui a devenit un camuflaj pentru plagiatori și impostori.

de Brîndușa Armanca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.