Jurnalista Vira Hirich de la Radio Europa Liberă ucisă de ruși

0
172

Cât de întâmplător lovesc rachetele rusești blocuri de locuințe din Ucraina? Judecând după întâmplarea când o jurnalistă de la BBC, de origine ucrainieană, și-a văzut la TV blocul, în care normal locuia cu mama sa, bombardat, am spune că jurnaliștii sunt urmăriți ca ținte de Putin. Iată că și jurnalista Vira Hirich, Radio Europa Liberă, a fost găsită moartă, sub dărâmături, după ce blocul în care locuia a fost lovit joi noaptea de o rachetă rusească.

Vira Hirich

Vira Hirich era jurnalistă la Radio Europa Liberă din Ucraina şi locuia la Kiev. A murit acasă la ea, după ce blocul a fost bombardat joi noaptea, 28 aprilie. De menţionat că la acel moment, în Kiev se afla şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, mai spune Radio Europa Liberă.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat vineri că un cadavru a fost recuperat din dărâmături și alte 10 persoane au fost rănite în urma atacului asupra blocului de 25 de etaje. Maşinile din zonă aveau geamurile sparte, iar etajele inferioare ale clădirii au fost cel mai puternic afectate, potrivit imaginilor şi videoclipurilor postate pe reţelele de socializare. Primarul a mai precizat pe canalul de Telegram că, până acum, Rusia a ucis 100 de civili în Kiev, dintre care patru copii, iar aproximativ 430 de civili au fost răniți.

Blocul în care a locuit Vira Hirich

Printre supraviețuitorii atacului se numără un cuplu care s-a mutat în bloc în urmă cu doar câteva săptămâni, transmite BBC. Olia și Mișa, amândoi de 20 de ani, au reușit să salveze un skateboard și o cutie de carton plină cu plante de apartament. Apartamentul lor se afla la etajul 14, pe partea lovită de rachetă. „Abia intrasem în apartament când am auzit imediat prima explozie. Abia ieșisem din lift”, spune Mișa, explicând că au reușit să ajungă pe balconul lor și să scape de incendiu. „Dacă am fi stat un minut în plus, am fi fost arși. Cu treizeci de secunde mai mult și am fi fost uciși. Suntem norocoși”, a mai spus tânărul. Clădirea era nouă, iar multe dintre apartamente nu erau încă ocupate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov a afirmat că rachete „cu rază lungă de acţiune şi de înaltă precizie” a lovit clădirile fabricii din Kiev a producătorului ucrainean de rachete Artem, mai precizează Radio Europa Liberă.

Vira Hirich, născută în 1967, a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018. Anterior, ea lucrat la principalele canale de televiziune ucrainene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.