Macron oferă protecție consulară jurnalistei care a protestat în direct la televiziunea rusă de stat

0
195

Franţa este gata să ofere „protecţie consulară” jurnalistei ruse care a protestat în direct la televiziunea publică rusă împotriva războiului declanşat de Putin în Ucraina, fie la ambasadă, fie acordându-i azil, a anunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, cerând Moscovei „claritate deplină” asupra situaţiei sale, potrivit France Presse.

„Vom lansa demersuri vizând oferirea unei protecţii, fie la ambasadă, fie acordându-i azil colegei dumneavoastră de breaslă”, a afirmat Emmanuel Macron, adăugând că va avea „ocazia în cursul viitoarei sale discuţii cu preşedintele Putin de a propune această soluţie într-un mod direct”.

Comisia Europeană a denunţat marţi „dispariţia” Marinei Ovsianikova, jurnalista rusă care a intrat în direct luni seara în timpul transmisiunii principalului buletin de ştiri al zilei „Vremia” de pe Pervâi Kanal (Canal unu) al televiziunii publice ruse, agitând în faţa camerelor o pancartă împotriva războiului în Ucraina, potrivit EFE.

„Marina a fost arestată şi a dispărut. Avocaţilor ei nu le este permis să o contacteze”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar Peter Stano, care a afirmat că jurnalista „a adoptat o atitudine morală curajoasă şi a îndrăznit să se opună minciunilor Kremlinului”.

Potrivit unui responsabil al grupului pentru protecţia drepturilor omului „Agora”, Pavel Cikov, Ovsiannikova a fost reţinută de poliţie – aşa cum au şi relatat Sputnik şi Pervîi Kanal, unul dintre principalele posturi ale televiziunii de stat ruse – şi o anchetă a fost deschisă în ceea ce el a calificat drept „accident cu un intrus”.

Jurnalista a intrat pe platoul de filmare şi a afişat în spatele crainicei o pancartă cu mesajul „Nu războiului! Puneţi capăt războiului! Nu daţi crezare propagandei! Aici vă mint! Ruşi sunt împotriva războiului!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.