Nesimțirea administrației bolojeniste

0
259

Oradea, prin poziționarea ei geografică, e ferită de ierni prea reci și multă zăpadă. Iată că zilele astea situația cea bună ne-a părăsit, temperaturile coborând bine sub zero grade. Din presa bolojenistă locală am putut citi câte zeci de utilaje au ieșit la lucru, ca să curețe străzile dintr-o dată înzăpezite în Oradea. Trecând pe lângă faptul că deszăpezirea nu a fost chiar atât de eficientă pe cât ne era prezentată, de trotuare nu s-a ocupat nimeni! Jurnal Bihorean ne transmitea amenințările Primăriei cu amenzi de la 500 la 2500 de lei pentru cei care nu-și curăță în fața casei. Totuși, nu ni se spune cine trebuie să amendeze Primăria, pentru că și ei îi revin o grămadă de suprafețe înghețate. „Primăria, prin Poliţia Locală, atrage atenţia persoanelor fizice, persoanelor juridice şi asociaţiilor de proprietari/locatari cu privire la obligaţia îndepărtării zăpezii şi gheţii de pe trotuare. Conform regulamentului de intervenție în caz de ninsoare, această obligație le revine orădenilor, chiar dacă e vorba de domeniul public. Piețele publice și trotuarele aferente acestora sunt în sarcina Primăriei, respectiv a operatorului de salubritate”, scrie cotidianul respectiv. 

Bătătorită sub picioarele trecătorilor înfrigurați, zăpada s-a transformat pe alocuri în gheață, devenind foarte periculoasă pentru poziția bipedă. Și situația a durat mai multe zile, fără să se fi folosit măcar niște sare!

Parte înghețată pe trotuarul Bulevardului Decebal

Una dintre cele mai periculoase zone care e neglijată de administrația bolojenistă, este zona stațiilor autobuzelor 14, de pe podul rutier din capătul de vest al orașului. Aici, atât urcarea dinspre stația de tramvai, cât și coborârea spre aceasta, de la stația de autobuz, sunt deosebit de periculoase.

Urcarea înghețată către stația autobuzului 14
Stația de autobuz complet necurățată și înghețată, în condițiile în care biletul de transport în comun este la Oradea cel mai scump din țară…
Trotuarul podului rutier…
Coborârea periculoasă, pe gheață, de la stația de autobuz
Scările acestea înghețate au devenit o adevărată aventură, un accident aici asigurându-ți o internare nedorită, în plin val Omicron

Nu s-a luat absolut nicio măsură pe tot parcursul zilelor cu zăpadă și frig. Am văzut oameni care făceau remarcabile eforturi de a se ține de balustradele înghețate, pentru a-și asigura un plus de stabilitate pe scările necurățate și înghețate. Desigur, cei mai afectați erau cei în vârstă, ale căror puteri sunt limitate. Largile trotuare ale Bulevardului Decebal, umplute pe alocuri de mașini, de către Bolojan, au rămas complet necurățate, sporind pericolul pentru cei care îndrăzneau să meargă pe jos. Este, desigur, o nesimțire a administrației bolojeniste, toți cei care o compun pornind în aprecieri de la statutul lor de persoane „motorizate”. Și, când afirm „administrație bolojenistă”, sper să fie clar: Bolojan și-a numit oamenii peste tot, el conducând și județul și Oradea!

Scările sunt poziționate chiar lângă chișcul OTL. Fotografiile au fost realizate pe parcursul a patru zile diferite…

Deranjant este să vezi că oamenii simpli nu contează în aprecierile lui Bolojan și a yesmenilor lui, inclusiv actualul primar Florin Birta. Sunt importanți doar cei cu mașini, pentru că și respectivii se numără printre ei, cum spuneam. Singurul mare noroc al orădenilor este că vremea bună vine întotdeauna repede, iar zăpada și gheața se duc de la sine. Așa cum deja a început de azi.

Doru Sicoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.