Oradea departe de civilizație

0
211

M-am mutat in Oradea de cateva luni, crezând că o să întâlnesc un oras vestic nu doar ca și punct cardinal. Primăria a folosit niste bani din fonduri europene pentru a renova partea centrală („să ia ochii” turiștilor), dar probabil fondurile s-au terminat înainte de a amenaja niște toalete publice. Și nu doar în centru. Sunt foarte multe parcuri unde o mamă cu copii pur și simplu nu au unde să-și rezolve problemele fiziologice.

Așa arată o toaletă occidentală. 12 ani de Bolojan a însemnat dispariția toaletelor publice aproape complet. Și asta într-un oraș care face mult caz în favoarea turismului!

Bolojan s-a gândit doar la bărbații neinhibați, care pot să-și găsească un copac pe care să-l marcheze, ca niște câini? Apropo de câini, cei care dețineți aceste animale, de ce nu aveți bunul simț să ridicați excrementele iubiților voștri patrupezi? Nu aș vrea să văd ce e la voi în casă… Singurul parc cu WC este cel de pe strada Barcăului, dar Doamne ferește să-ți ajungă copiii în stradă (parcul copiilor este amplasat la 2 m de o arteră destul de circulată).

Una peste alta, s-au făcut niște lucruri în Oradea fără prea multă gândire. Păcat, pentru că oamenii sunt foarte de treabă (cu excepția celor care aruncă badoage și mucuri de țigară de pe balcon sau pe stradă, sau a celor care își ambalează motoarele noaptea, deși aceștia din urmă pot să fie turiști cu refuz de trecere la graniță.

Dragi părinți, nu mai fumați în parcuri, mai ales la locurile de joacă pentru copii!

Străzile par asfaltate în ultimii ani, dar calitatea lor este îndoielnică. Probabil mulți și-au făcut case din materialele care trebuiau să intre în compozitia asfaltului. Și nu se poate da vina pe iarnă (zăpadă și sare pe carosabil) deoarece nu e cazul ca în Brasov sau Cluj, unde străzile sunt de altfel mult mai bune.

Pe unde trece tramvaiul e ca după război. Din nou, faceți o excursie în alte orașe mari unde este tramvai și veți vedea despre ce vorbesc! Fațadele blocurilor ceaușiste au nevoie de o cosmetizare urgentă, deoarece arată groaznic.

Sau așa…

Dar trebuie să revin la problema numărul 1, lipsa toaletelor. Aceasta se poate rezolva probabil cu investiții minime din partea Primăriei.

Alex Radu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.