Otrăvire la negocierile de pace ucrainiano-ruse

0
188

Roman Abramovic, un antreprenor rus şi deputatul ucrainean Rustem Umerov, ar fi fost otrăviţi în timpul unei runde de negocieri pe care au purtat-o cu delegaţia rusă, pentru încetarea agresiunii din Ucraina. Cei 3 au scăpat cu viaţă, însă au trecut prin momente grele. Daily Mail oferă în ediţia de astăzi noi detalii despre cazul misterios de otrăvire a celor 3.

Deputatul ucrainean Rustem Umerov

Noi detalii despre otrăvirea lui Roman Abramovic: „A fost un avertisment pentru cei care nu sunt de acord cu poziţia Kremlinului”

Patron la Chelsea, Roman Abramovic a fost unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin. Oligarhul rus ar fi fost cel care l-ar fi recomandat pe Vladimir Putin pentru postul de succesor al lui Borsi Elţîn la preşedinţia Rusiei.

În acest context, Roman Abramovic a intrat pe lista apropiaţilor lui Vladimir Putin care au fost sancţionaţi pentru războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Însă miliardarul rus s-a detaşat de agresiunea Rusiei şi a acceptat invitaţia Ucrainei de a face parte din delegaţia care a negociat condiţiile de pace. Abramovic a vrut astfel să-şi mai spele din imaginea afectată de alăturarea de Vladimir Putin.

Însă noua poziţie a lui Roman Abramovic i-a provocat primele probleme. WSJ şi Bellingcat au anunţat luni că patronul lui Chelsea şi încă doi oficiali ucraineni au fost otrăviţi în timpul unor negocieri care s-au purtat în Kiev.

Cei 3 s-au plâns de dureri mari de ochi şi pielea a început să se exfolieze. În plus, pentru aproximativ 3 ore, Roman Abramovic şi-ar fi pierdut complet vederea.

Christo Grozev, cel care a realizat această investigaţie pentru Bellingcat, este de părere că această otrăvire a fost pusă la cale în Rusia, cu scopul de a-i descuraja pe oligarhii care s-au întors împotriva lui Vladimir Putin şi au condamnat războiul din Ucraina.

„Doza nu a fost suficient de mare pentru a-i ucide pe oricare dintre cei 3, ţinta cea mai probabilă ar fi fost Abramovic. Şi are sens. Vreau să spun, el s-a oferit voluntar să joace acest rol de broker cinstit, dar alţi oligarhi… şi-au declarat o anumită independenţă faţă de poziţia Kremlinului şi au criticat războiul. Aşa că ar putea fi privit ca un semn de avertizare pentru ei, să nu se alăture celor care nu sunt de acord şi să nu să tranforme în brokeri cinstiţi”, a declarat, citat de Daily Mail.

Substanţa cu care au fost otrăviţi cei 3 n-a fost încă identificată

Înainte de a prezenta simptome, cei 3 au consumat doar apă şi ciocolată. Cel mai probabil, otrava a fost administrată prin intermediul ciocolatei, deşi o a patra persoană din delegaţie a consumat-o şi ea, însă n-a manifestat simptome.

O sursă din anturajul preşedintelui Volodimir Zelenski susţine că substanţa folosită pentru otrăvire încă n-a fost identificată:

„Nu am identificat substanţa. Nu am idee cine a fost în spatele atacului, dar se pare că Roman a fost ţinta principală”, a spus o sursă din anturajul lui Volodimir Zelenski.

O altă sursă a declarată că „cu siguranţă n-a fost noviciok. Nu au putut afla cine a făcut-o, ucrainenii sau ruşii”.

Averea pe care Roman Abramovic a avea în Marea Britanie a fost vizată de sancţiuni şi a fost îngheţată. Autorităţile din SUA au vrut şi ele să-i impună sancţiuni lui Abramovic, însă Volodimir Zelenski. preşedintele Ucrainei, a sărit în apărarea oligarhului rus, pe motiv că acesta încearcă să ajute Ucraina.

Cum arată Roman Abramovic după ce a fost otrăvit

Erdogan și Abramovic, în centrul imaginii

Oligarhul în vârstă de 55 de ani şi-a revenit între timp şi a fost inclus în delegaţia Ucrainei care negociază condiţiile de pace cu Rusia, în cadrul unei întâlniri care are loc la Istanbul şi la care participă inclusiv Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

Din imagini se observă că Roman Abramovic s-a recuperat complet după episodul în care ar fi fost otrăvit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.