Parada înfrângerii

0
404

Parada de 9 Mai nu va însemna pentru Vladimir Putin decât o butaforie a înfrângerii

Nu mai există, cred, cineva care să nu știe cât de importantă a devenit pentru Vladimir Putin și propaganda regimului său parada de 9 Mai, evenimentul central care celebrează victoria în „Marele Război Patriotic de Eliberare a Patriei”. Iarăși, nu este nicio noutate că lupta poporului sovietic împotriva Germaniei naziste este de ani buni piatra unghiulară pe care Putin a construit noua sa formă de naționalism rus. De ani buni Kremlinul își hrănește mai ales generațiile tinere cu filme artistice, documentare și jocuri video care promovează o întreagă mitologie legată de rolul URSS în cel de Al Doilea Război Mondial. Pe scurt, tinerii ruși, căci ei sunt adevărata țintă, sunt injectați cu doze bine calculate de exemple de eroism, mândrie națională și mai ales cu seducătoarea poveste a underdog-ului: poporul rus s-a ridicat din înfrângere și a triumfat prin forțe proprii asupra unui inamic superior. Ce poate fi mai hollywoodian?

Mai întâi ar fi de precizat că în ciuda războiului din Ucraina și în ciuda faptului că el nu merge chiar cum își imagina Vladimir Putin, nu există nici un dubiu că parada de 9 mai va fi ținută ca de obicei. Presa occidentală a publicat deja imagini cu vehiculele blindate care vor participa îndreptându-se spre Moscova, iar trupele care participă tradițional au început deja repetițiile. Deci parada se va ține și va fi probabil cât de grandioasă se poate în actualul context. Mai multe voci occidentale au lansat ideea că pentru a avea cu ce se mândri la 9 mai Vladimir Putin va ascalada războiul din Ucraina, pentru a obține o victorie, chiar și minoră. Sau mai bine spus, orice poate fi prezentat drept o victorie.

Cu siguranță că pentru majoritatea lumii nu există diferență mai mare între ceea ce Armata Roșie sărbătorea la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial și ceea ce Armata Federației Ruse ar avea de sărbătorit la 9 mai 2022. Nu există comparație între armata care a ajuns la Berlin și armata care nu reușește să ajungă la Kiev. Unde sunt steagurile diviziilor germane aruncate de eroii Armatei Roșii la picioarele lui Stalin? Unde este Jukov cu al său cal alb trecând prin fața rândurilor veteranilor care și-au spălat picioarele în Elba? Să ne întrebăm și unde sunt britanicii, americanii și francezii veniți să aducă omagii celei mai puternice armate din lume? La această ultimă întrebare, răspunsul este simplu: sunt de cealaltă parte a baricadei. Ba chiar, acea Germanie învinsă și umilită în 1945 tocmai a trimis tancuri Ucrainei. O imagine cât o întreagă istorie: blindate cu însemne germane sunt din nou la Kiev și din nou vor lupta împotriva armatei ruse. Ce ar fi de sărbătorit deci pentru Putin?

 Este adevărat că pentru el 9 mai 2022 nu aduce mari noutăți. Aliații occidentali nu au celebrat niciodată victoria asupra nazismului la aceeași dată cu Moscova. Americanii, britanicii, francezii și ceilalți au ales ziua de 8 mai, ziua în care s-a semnat cu adevărat capitularea Germaniei naziste. Stalin a fost cel care, pentru că nu a fost mulțumit de nivelul de reprezentare al URSS, a cerut reluarea ceremoniei capitulării și astfel s-a ajuns de fapt la ziua de 9 mai. Războiul Rece a făcut din aceste ore care au despărțit zilele de 8 și 9 mai (întârzierea neprevăzută a traducerii actului refăcut la cererea lui Stalin a condus la înregistrarea lui la Moscova pe 9 mai, datorită diferenței de fus orar) un zid de nepenetrat. Nu a fost vorba doar despre sărbătorirea separată a victoriei, ci despre o interpretare radical diferită a victoriei. Moscova și aliații săi au sărbătorit în primul rând victoria Armatei Roșii, în vreme ce rolul aliaților occidentali în înfrângerea Germaniei a fost drastic marginalizat, în timp ce aliații occidentali s-au concentrat mai mult pe omagierea sacrificiului soldaților și pe memoria victimelor regimului nazist. Diferențe radicale, dincolo de cele privind data.

Când Vladimir Putin a reînceput să organizeze parade fastuoase de 9 mai, după o perioadă în care festivitățile fuseseră abandonate, reprezentanții Occidentului au participat inițial. Era perioada în care Putin le părea multora o variantă decentă față de haosul anilor 90’ și un partener de încredere. Atunci când adevărul a ieșit la suprafață cu asupră de măsură, delegații occidentali au dispărut de la festivitățile de 9 Mai, iar Vladimir Putin a avut oaspeți de mult mai mică importanță de la an la an.

Revenind însă la ceea ce ar putea însemna 9 mai 2022, o chestiune ar fi de subliniat. Dacă tot avem obiceiul să facem paralele istorice, Putin este astăzi mai aproape ca referință de acea paradă ținută în Piața Roșie în noiembrie 1941, cu armatele germane la câțiva kilometri de Moscova, decât de celebrarea unei mari victorii. Organizarea paradei în acel context și discursul lui Stalin au fost privite atunci ca un gest suprem de sfidare, iar istoria le-a înregistrat ca atare, mai ales că imediat după aceea a venit prima înfrângere majoră a germanilor.

Pe 9 mai 2022 există însă foarte mici șanse ca Putin să genereze o întorsătură istorică de nivelul celei din 1941. Deși propaganda sa istorică susține că URSS a învins singură Germania nazistă, acesta este un fals. Ajutorul aliaților occidentali în tancuri, avioane și material de război a fost fundamental. Iar astăzi acest ajutor merge în Ucraina. Alături de Armata Federației Ruse nu mai luptă astăzi decât mercenari ceceni, iar marile victorii militare ale trecutului nu mai există. Nici nu se întrevăd măcar. Este foarte posibil ca Putin să încerce să ascundă pe 9 mai realitatea sub un spectacol grandios și o propagandă care să exacerbeze ideea datoriei patriotice a rușilor de a-și imita înaintașii. Va vorbi despre necesitatea luptei cu „dușmanii occidentali”, despre sacrificiu și eroism, va amenința din nou lumea cu războiul nuclear.

Cu toate acestea, parada de 9 Mai nu va însemna pentru Vladimir Putin decât o butaforie a înfrângerii.

Mădălin Hodor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.