Președintele Germaniei – atac la Putin

0
367

Puțini știu pe la noi că adevărata celebrare a încheierii păcii de la finele celui de-al Doilea Război Mondial în Europa este 8 mai. Ziua de 9 mai a fost una a lui Stalin, cu festivismul „roșu” de rigoare, pe care liderii occidentali au acceptat-o de formă, ca minimă mulțumire că dictatorul sovietic și-a omorât milioane de oameni pentru a da asaltul asupra Berlinului. Această zi a fost transformată în sărbătoare națională în Rusia nu de Stalin, ci de Putin. Dictatorul rus a fost însă cel care a readus războiul în Europa, atacând nemotivat Ucraina vecină, dornică de occidentalizare. Într-un gest fără precedent, preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier l-a acuzat duminică, 8 mai, pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa” pentru a sădi „coşmarul unui război brutal şi ilegitim” de pe o poziţie de „putere atomică”, relatează EFE.

Frank Walter Steinmeier

„Astăzi, în această zi de 8 mai, visul unei case comune europene şi în pace s-a spulberat; în locul său, s-a impus coşmarul”, a apreciat Steinmeier, la un eveniment al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB) cu prilejul aniversării a 77-a de ani de la Capitularea Germaniei naziste.

Războiul de agresiune declanşat de Putin „distruge ordinea paşnică europeană obţinută şi menţinută de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial”, a adăugat Steinmeier.

Intervenţia şefului statului german a dat startul evenimentelor dedicate aniversării înfrângerii nazismului de către aliaţi, marcate de războiul din Ucraina şi în cadrul cărora cancelarul german Olaf Scholz se va adresa în cursul serii concetăţenilor germani într-un mesaj televizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.