Pentru Vasile Bănescu, Kirill al Rusiei este „omul antihristic”

0
270

Îl cunoaștem pe Vasile Bănescu ca un fin intelectual, înainte de a fi purtător de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române. N-ar trebui să ne mire, în consecință, luarea sa de poziție privintoare la patriarhul rus, așa-zisul Kirill, fost kaghebist, coleg cu Putin adică. De mirare este doar întârzierea Bisericii Ortodoxe Române în a-și defini poziția față de acest Kirill, care acceptă moartea unor mii de ortodocși nevinovați, în numele servituții față de dictatorul Putin. Desigur, dacă ne amintim că patriarhului Daniel nu i s-a găsit dosarul de la Securitate taman când candida pentru funcția de lider al BOR, parcă nu ne mai miră atitudinea de necondamnare a colegului rus de la Moscova.

Patriarhul Kirill și Vladimir Putin, doi colegi din KGB-ul de odinioară

Reprezentând noua generație de intelectuali ortodocși români, Vasile Bănescu este omul implicat, la care etica, moralitatea și credința sunt văzute ca un tot unitar. După câte se pare, el, personal, se arată mult mai implicat în evenimente decât BOR. Aceasta a avut o luare de poziție destul de „soft” față de evenimentele declanșate de Putin: „Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte instituții importante din România și Uniunea Europeană, a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. Ne exprimăm pe această cale speranța că forțele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei și al întregii Europe. Totodată, ne exprimăm deplina solidaritate cu creștinii români ortodocși care trăiesc în Ucraina, precum și disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri. Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean și înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili”, a transmit Patriarhul Daniel, joi, 24 februarie. Niciun cuvânt despre marele complice Kirill!

Vasile Bănescu

După ce crimele și distrugerile aduse de ruși au devenit evidente, Vasile Bănescu s-a implicat direct, scriind pe internet: „Felicitări celor implicați concret în ajutorarea celor refugiați din calea unui război strigător la cer de nedrept. Creștinismul real e manifest prin faptele filantropiei, adică ale milei și iubirii, nu prin discursuri politicianiste sau predici goale, sforăitoare și agramate”. El și-a permis deci să catalogheze evenimentul de lângă granițele Românie ca „un război strigător la cer de nedrept”, ceea ce indică o radicalizare în sânul BOR.

Două zile mai târziu, duminică, 6 martie, Bănescu și-a dus radicalizarea până la capăt, publicând pe Instagram următoarele: „Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic este capabil să le comită cu atrocitate: războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții. Chiar când diavolul ne truchează în față realitatea, avem mereu datoria de a discerne și de a mărturisi adevărul”.

Cu aceasta, Vasile Bănescu spală oarecum fața BOR, disociindu-se de „omul antihristic” care este Kirill. De remarcat că nu Daniel în persoană spune aceste cuvinte, ci un umil subordonat, care poate fi bănuit că o face în nume propriu, nu în cel al instituției la care este angajat. Oricum, e bine și așa.

Doru Sicoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.