Pesedistul Teodorovici a ajuns la AUR

0
216

Eugen Orlando Teodorovici, fostul ministru de Finanțe din guvernul Dăncilă, a fost marți invitat principal la o dezbatere organizată de AUR pe teme de energie. Teodorovici a stat la prezidiul dezbaterii alături de copreședinții George Simion și Claudiu Târziu, dar și de Petrișor Peiu, un analist economic care propovăduiește naționalismul economic.

Teodorovici s-a remarcat în mandatul de ministru prin faptul că a fost co-autor împreună cu Darius Vâlcov, eminența cenușie a PSD-Dragnea, al celebrei ordonanțe de urgență 114 din 2018.

Teodorovici a fost ministru al PSD, în perioada când Liviu Dragnea era președintele partidului. Puțină lume știe însă că el a fost membru al PNL și a candidat pentru un loc de senator, în 2008

Forma inițială a OUG 114, din decembrie 2018, impunea băncilor o așa-zisă „taxă pe lăcomie” care creștea odată cu nivelul ROBOR; cerea măriri de capital imposibile administratorilor de fonduri din Pilonul II de pensii; obliga producătorii de gaze să vândă ieftin unor industriași aleși pe sprânceană; punea o taxă generalizată de 2% din cifra de afaceri în energie; inventa o taxă pentru operatorii telecom și amenzi drastice în industrie; schimba modul de control la licitațiile pe fonduri europene.

Ordonanța dată de guvernul Dăncilă a provocat proteste extrem de dure din partea mediului de afaceri, a societății civile și a BNR. După trei luni de confruntări publice și subterane, PSD a renunțat la cele mai multe dintre măsurile inițiale, spre nemulțumirea lui Liviu Dragnea.

Teodorovici s-a mai remarcat și printr-un proiect de lege care avea ca scop salvarea de la demolare a tuturor teraselor construite ilegal pe litoralul Mării Negre. Asociatul său în afaceri e administratorul unui astfel de beach bar fără autorizație, deținut de o pesedistă de frunte din Constanța.

Eugen Teodorovici e și în centrul unui scandal uriaș de corupție. O investigație Info Sud-Est a arătat că un miliard de euro a fost împărțit de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice. Banii au fost trimiși de Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei. Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de prietenul său Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Instrumentul ITI DD a fost conceput în timpul fostului ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care câțiva ani mai târziu s-a întors în funcția de auditor al Curții de Conturi, unde ar fi trebuit să investigheze modul în care au fost cheltuiți banii europeni care au fost împărțiți chiar în timpul mandatului său de ministru.

Doar că Eugen Teodorovici și-a încheiat activitatea la 3 zile după publicarea investigației referitoare la modul în care a fost cheltuit miliardul de euro venit de la Uniunea Europeană. Teodorovici susține că demisia sa nu are legătură cu publicarea investigației și că își dorea de mult să activeze în zona privată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.