Polonia își apără cetățenii de criza energetică

0
257

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat măsuri fără precedent pentru a stopa inflația, anunță Gazeta Wyborcza. Pentru a se asigura că populația nu va fi înfometată, guvernul a decis să elimine TVA pe mâncare, gaze naturale și îngrășăminte agricole și să reducă Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de la 23% la 8% pentru carburanți. Criza energetică provocată de preţurile mari la gaze şi la alţi combustibili loveşte dur Polonia şi provoacă o creştere a inflaţiei într-o ţară dependentă de cărbune, care consideră Rusia vinovată şi priveşte Uniunea Europeană ca pe o posibilă soluţie, dar şi drept parte a problemei, transmite duminică EFE într-un comentariu.

Mateusz Morawiecki

Inflaţia, care în decembrie 2021 a crescut pentru a şasea lună consecutiv şi a ajuns la 8,6%, cea mai gravă situaţie din ultimii 20 de ani, a obligat autorităţile să anunţe reduceri de TVA la produse de primă necesitate, şi chiar TVA zero în cazul produselor alimentare. În plus, guvernul pregăteşte un program de ajutoare pentru familii în valoare de 4 miliarde de zloţi (circa 880 de milioane de euro) pentru a atenua efectul creşterii facturilor pentru persoanele fizice. Tomas Jelenski, în vârstă de 54 de ani, trăieşte împreună cu familia lângă Varşovia şi se plânge că peleţii pe care îi foloseşte ca să-şi încălzească locuinţa s-au scumpit de la 1.200 de zloţi în septembrie trecut la 1.738 de zloţi la începutul lunii ianuarie (260 şi respectiv 380 de euro).

Polonia este o țară relativ mare, situată între fostul bloc sovietic și Occident

După cum explică pentru EFE, cei care se încălzesc cu gaz sau au mici afaceri se confruntă cu o situaţie şi mai gravă, în contextul în care factura la gaze pentru familii s-a majorat în medie cu 50% şi până la 60%. „Este o tragedie, pentru că totul se scumpeşte şi toţi trebuie să crească preţurile”, spune Jelenski, care avertizează că, din lipsă de bani, o parte din populaţie va fi obligată să recurgă la cărbune pentru a-şi încălzi locuinţele, ceea ce va agrava poluarea, şi aşa ridicată în Polonia. „Eu folosesc peleţi, însă oamenii care au un sistem de încălzire învechit care funcţionează cu cărbune îl vor folosi. Nimeni nu-l va schimba cu un sistem modern pentru că oamenii nu au bani. Să te încălzeşti cu gaze sau cu electricitate este mult prea scump”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.