Preşedintele Lituaniei la București

0
197

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a fost primit, vineri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea de la Cotroceni a celor doi șefi de stat


Preşedintele lituanian a fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii. Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Ligia Deca, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susţinut româno-lituanian şi în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situaţia de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina.

Cei doi şefi de stat vor aborda modalităţile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potenţialului existent în domeniul digital şi pe consolidarea securităţii energetice.

Discuţiile vor viza şi măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO şi coordonarea poziţiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid.

Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum şi cea din formatele regionale Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări se vor afla, totodată, pe agenda de discuţii.

Preşedinţii României şi Lituaniei vor aborda şi aspecte legate de sprijinul activ şi cuprinzător de care are nevoie, în contextul actual, Republica Moldova.

Preşedintele Lituaniei efectuează o vizită oficială în România. El urmează să se întâlnească şi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.