Noul prefect al Bucureștiului este Toni Greblă

0
281

Toni Greblă, fost senator PSD și judecător al Curții Constituționale, este noul prefect al Capitalei, conform informațiilor obținute în premieră de Gândul.

Fostul senator şi judecător CCR, Toni Greblă, acuzat de infracţiuni de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi constituire de grup infacţional organizat, ajunge acum prefect al Capitalei

Numirea lui Toni Greblă la conducerea Instituției prefectului municipiului București a fost decisă în ședința de Guvern de joi și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Până la preluarea funcției, Toni Greblă este preşedintele Secţiei de Drept Privat a Consiliului Legislativ.

Toni Greblă a fost senator PSD din legislatura 2008 – 2012, când a fost și președinte al Comisiei Juridice, și apoi în 2012-2013, de când d a ocupat funcția de judecător la CCR, până în 2015. Între 2018 și 2019 a fost Secretar General al Guvernului Dăncilă.

Toni Greblă a fost acuzat de DNA că, în perioada 2010 – 2015, când era senator şi judecător la CCR, a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, și a unui telefon  înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei, plus ateriale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei.

Potrivit DNA, în schimbul acestor foloase necuvenite i-a promis inculpatului Bîrcină Ion că va interveni și determina diferiți funcționari publici – din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale – să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de inculpatul Bîrcină Ion (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi ș.a.) să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

În acest dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat definitiv, în iunie 2019.

Din octombrie 2021, prefect al Capitalei a fost Georgiana-Alexandra Văcaru, de 36 de ani, șef serviciu la Serviciul Juridic în Ministerul Cercetării, după ce Alin Stoica, propus de USR PLUS, a fost demis de premierul de atunci, Florin Cîțu, pe fondul tensiunilor care au dus la ruperea coaliţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.