Prima zi de primăvară și tradiționalul Mărțișor românesc

0
116

Luna martie este o perioadă cu o semnificație specială pentru români, dar mulți se întreabă ce se sărbătorește pe 1 Martie, având în vedere numeroasele confuzii create în jurul acestei perioade.

Pe 1 Martie se sărbătorește venirea primăverii, potrivit tradiției și calendarului agrar, aceasta este prima zi de primăvară, deși, astronomic, acest moment se produce pe 20 martie, atunci când este echinocțiul de primăvară.

Obiceiul de a marca începutul primăverii pe 1 martie provine de la vechii romani. Potrivit calendarului acestora, pe 1 martie se sărbătorea Matronalia, ziua lui Marte, zeul războiului, dar și al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. Tot la această dată începea un nou an.

La români, ziua de 1 Martie coincide cu Mărțișorul, o sărbătoare tradițională, care marchează tocmai începutul primăverii, renașterea naturii după o iarnă grea și începutul anului agrar.

Mărțișorul este unul dintre elementele de folclor extrem de vechi, fiind sărbătorit pe teritoriul României de astăzi, dar și în Balcani, de mii de ani. În mai multe situri arheologice, unele vechi chiar de 8.000 de ani, au fost descoperite pietre mici de râu pictate în alb și roșu, purtate ca pandantive la gât, semn că vechii geți marcau mărțișorul într-o formă rudimentară.

Indiferent de cum arată, Mărțișorul trebuie să aibă un șnur realizat dintr-un fir alb și unul roșu. Roșul ce reprezintă focul, sângele și soarele, iar albul înseamnă puritatea apei și înțelepciunea omului.

Fiind o sărbătoare atât de importantă în tradiția populară, 1 Martie, respectiv Mărțișorul, are la bază diferite legende. Una dintre aceste legende populare spune că, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit în pădure și a văzut un ghiocel ascuns într-un porumbar. Ea a dorit să-l ajute așa că a dat la o parte zăpada din jurul lui.

Furioasă, Iarna, care a văzut ce se întâmpla, a trimis vântul și înghețul pentru a distruge floarea. Ghiocelul îngheță imediat, dar Primăvara l-a acoperit cu mâinile sale și din cauza spinilor s-a rănit. O picătură de sânge a căzut peste ghiocel și l-a readus la viață.

În acest fel, Primăvara a câștigat în fața Iernii, iar culorile roșu și alb reprezintă sacrificiul sângelui său pe zăpada albă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.